Waarde luisteraar! Misschien ken je dat gevoel. Je staat op een feestje, of bij een koffieautomaat op kantoor. Het gaat over iets dat in het nieuws is geweest en je hebt het even gemist. Huh, wat, iemand vermist in Panama? Huh, wat heeft Trump nu weer gezegd?

Je gespreksgenoten kijken je meewarig aan. En ja: je voelt je een beetje dom. Onderontwikkeld misschien zelfs.

Mocht je dit gevoel herkennen, dan is deze podcast voor jou gemaakt. Want inderdaad, we worden opgevoed met het idee dat het volgen van het nieuws goed is voor je algemene ontwikkeling. Dat je er zelfs een beter mens van wordt. Maar wij betogen in deze podcast precies het tegenovergestelde.

Om het bot te formuleren: nieuws maakt je een dommer en slechter mens. En dus hoef je je nooit meer schuldig te voelen als je weer eens geen idee hebt wat Prem nu weer geroeptoeterd heeft.

Deze onderwerpen komen in de podcast voorbij:

  • Smeuïge anekdotes van Rob en Rutger die jaren geleden nog werkten als nieuwsverslaggever.
  • Waarom Rob is vertrokken als hoofdredacteur bij nrc.next.
  • Waarom het soms toch belangrijk is over ‘de waan van de dag’ te schrijven.
  • Welke media wij dan wel volgen.

Aan deze dingen refereren we in de podcast:

Wat lezen wij om op de hoogte te blijven?

Verder lezen:

Een ode aan de twijfelaars (met een slag om de arm) Het is een lang bekende en wetenschappelijk onderbouwde correlatie: hoe meer je weet, hoe meer je gaat twijfelen. Het gevolg is dat de wereld geregeerd wordt door ondeskundige grootsprekers. De twijfel is aan herwaardering toe. Denk ik. Lees hier Robs ode aan de twijfelaars Waarom complotdenkers gelijk hebben over de media (ook al is van een complot geen sprake) De media als een complot om de Waarheid te onderdrukken teneinde de gevestigde orde te bestendigen: het is een theorie die langzaam maar zeker tot de mainstream van het politieke debat begint te horen. En het gekke is: de kritiek snijdt nog hout ook. Alleen niet om de redenen die de critici geven. Lees het verhaal van Rob over complotdenkers terug Hoe de mediacratie haar eigen treitervloggers baart Het opvallendst aan moderne geweldplegers, of ze nu treitervlogger of terrorist zijn, is hun ongeëvenaarde mediabewustzijn. Hun daden zijn het ultieme persbericht, met media-aandacht als belangrijkste doel. De samenleving reageert door stapje voor stapje fundamentele grondrechten uit te kleden. En wij staan erbij en kijken ernaar. Lees hier het verhaal over treitervloggers van Rob terug Volkskrant Drostekrant: hoe media de werkelijkheid bepalen die ze in beeld brengen Afgelopen dinsdag toonde de Volkskrant op de voorpagina een automobilist ‘met een moslim-achtig uiterlijk’ die gecontroleerd werd door de marechaussee. De foto is een perfect en problematisch voorbeeld van beeldvorming die werkelijkheid wordt. Lees het verhaal van Rob hier terug Deze column gaat niet over de vrouw van Varoufakis Terwijl de Grieken in een humanitaire crisis zijn beland, beleven anderen de mooiste weken van het jaar. Ik heb het over de Nederlandse columnisten. Want lees hun stukken en zie: wie aan de oppervlakte blijft, hoeft nergens voor te staan. Lees hier mijn column over de verslaggeving van de Griekse crisis