Spring naar inhoud

Operatie Leunstoel wint prijs voor beste onderzoeksjournalistiek van de VOJN

Elk jaar reikt de Vereniging voor Online Journalisten Nederland (VOJN) een aantal prijzen uit. Dit jaar in maar liefst zes categorieën. Samen met de collega’s van de Volkskrant en Follow the Money waren we genomineerd in de categorie onderzoeksjournalistiek, met het verhaal Operatie Leunstoel: hoe een klein Nederlands bedrijf de CIA hielp om de Russen af te luisteren​.

Maurits Martijn, heeft hier, met de onmisbare hulp van inlichtingenexpert Cees Wiebes, anderhalf jaar lang aan gewerkt. Het resultaat mocht er wezen: het werd het langste, maar tegelijk misschien wel het meest intrigerende verhaal tot we tot dusver publiceerden.

We waren er zo trots op dat we het resultaat destijds op onze tweede verjaardag als e-book aan al onze leden hebben gestuurd.

Een jaar later stelde een vakjury vast wat wij allang wisten: het verhaal werd verkozen tot beste online onderzoeksjournalistieke productie van het afgelopen jaar. Gisteravond werd de prijs uitgereikt. Maurits en Cees, van harte gefelicteerd!

Heb je het verhaal vorig jaar gemist? Doe jezelf een plezier en lees het alsnog. Want, zoals juryvoorzitter Hella Hueck al zei tijdens de uitreiking: ‘het is net alsof je John le Carré zit te lezen’.

Maurits en Cees nemen de prijs in ontvangst.
Hier vind je alle nominaties op een rij Lees hier Operatie Leunstoel terug (neem er wel even een uur de tijd voor)
Ook het artwork van Martijn van Dam (ontwerper bij Momkai)...
...en de illustraties van Lennard Kok mogen niet onvermeld blijven.
Journalist, gespecialiseerd in boerenprotesten