Spring naar inhoud

Deze boeken over persoonlijke geldzaken tipten jullie en ga ik lezen

In jullie 41 bijdragen onderscheidde ik grofweg drie stromingen:

1. Huis-tuin-en-keukenboekhouders. No-nonsense! Kijk waar je geld heen gaat, betaal niet te veel voor verzekeringen, spaar slim en houd je financiën bij, dan hoef je je weinig zorgen te maken.

Zoals: Erica Verdegaal met Waar doen ze het van (2013) en, jawel, het Nibud.

2. Fuck-het-systeempensionado’s. Deze auteurs willen zich onttrekken aan het kapitalistische systeem, waarin iedereen gereduceerd wordt tot consumeermachines. Dus wonen ze klein, zijn ze grotendeels zelfvoorzienend en kunnen ze op hun veertigste met pensioen.

Zoals: de moderne klassieker Your Money or Your Life (1993) en het blog Mr. Money Moustache.

3. De passieve-inkomenclub. Spaar een hoop, investeer het slim en houd het einddoel voor ogen: een maandelijks inkomen waar je niet voor hoeft te werken. Bijvoorbeeld omdat je huur of royalty’s ontvangt. De focus ligt hier vooral op ‘miljoenen’ verdienen.

Zoals: Trump-adept Robert Kiyosaki van Rich Dad, Poor Dad (1997) en Money Master The Game (2014) van Tony Robbins.

Niet geheel verrassend behoren de Nederlandse auteurs die jullie noemden vrijwel allemaal tot het nuchtere kamp.

Mijn leeslijst nu

Ik ga uit elke groep enkele boeken en blogs lezen en begin met Erica Verdegaal, het Nibud en stukken van Mr. Money Moustache. Laat me vooral weten als je het niet met de keuze eens bent (en wat ik dan wél moet lezen). En als je dat doet, deel dan ook vooral wat het voor jou persoonlijk veranderd heeft.

Drie leden tipten deze blog: Mr. Money Moustache In dit Google Sheet staan alle tips van leden bijelkaar Lees hier de oproep en bijdragen terug