Een aantal van de ruim 1.500 leden die willen meedoen aan het initiatief Nieuw in Nederland, dreigt in tijdnood te komen. Ze vragen ons per mail om ‘nog enkele dagen’ respijt. Meer hebben ze niet nodig om het aanmeldformulier toch nog in te vullen en te versturen.

Op veler verzoek hebben we de uiterste aanmelddatum (eerst stilzwijgend, nu officieel) met enkele dagen verschoven: van vóór donderdag 20 oktober naar vóór maandag 24 oktober. Dat extra weekend geeft leden die het vreesden niet te redden, misschien lucht.

Honderden Correspondentleden praten met vluchtelingen over hun eerste jaar in Nederland. Doe je mee? Doe mee met een uniek initiatief. Hoe gaat het verder met vluchtelingen als ze eenmaal hier zijn? De Correspondent mobiliseert honderden leden om dat uit te zoeken. Lees hier alles over Nieuw in Nederland

Ons doel is in zicht. Dat doel is om honderden leden te koppelen aan honderden nieuwkomers. Op die manier hopen we een beeld te krijgen van hoe het deze groep vergaat bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Informatie die leden en nieuwkomers ons aanreiken, fungeert als basis voor de journalistieke verhalen die we de komende maanden schrijven voor De Correspondent.

De eerste drie verhalen zijn al verschenen en zullen binnenkort ook in Engelse en Arabische vertaling te lezen zijn.

Onze oproep is er nu ook in het Tigrinya

Vertalingen van onze toelichting op het initiatief Nieuw in Nederland waren al beschikbaar in Engels en Arabisch. Daar is een vertaling in het Tigrinya bijgekomen. Dat is een van de talen die in Eritrea worden gesproken. De meeste nieuwkomers uit Eritrea spreken geen vreemde taal.

Ken je de Facebookpagina al?

De telt inmiddels ruim 600 leden, onder wie veel nieuwkomers. De afgelopen weken diende die pagina vooral als markt waar leden en nieuwkomers elkaar vonden, of niet.

Deelnemers aan het initiatief kunnen die pagina de komende weken gebruiken voor het uitwisselen van ervaringen, het vragen om hulp en het geven van tips. Ze kunnen daar ook foto’s plaatsen of andere illustraties, die een indruk geven van de plaats waar ze elkaar ontmoeten. Enkele koppels hebben al selfies gepost. Dat hoeft niet. Het mag.

Maandag krijgen jullie de eerste vragenlijst

Alle leden die zich hebben aangemeld, krijgen maandag 24 oktober een serie vragen. Een link naar de Engelse en Arabisch vertaling voegen wij bij. De ruim dertig vragen kunnen online worden ingevuld. De lijst vragen kan ook worden geprint. Voor de beantwoording hebben lid en nieuwkomer twee weken de tijd. De ingevulde vragenlijst moet vóór maandag 7 november bij ons binnen zijn.

Hoe kom je in contact met een vluchteling? En meer vragen over Nieuw in Nederland beantwoord Doe mee met een uniek initiatief. Hoe gaat het verder met vluchtelingen als ze eenmaal hier zijn? De Correspondent mobiliseert honderden leden om dat uit te zoeken. In dit stuk: hoe je in contact komt met een vluchteling? Ga hier naar de gids met handige tips en de vertalingen in het Arabisch, Engels en Tigrinya Zeven antwoorden op de meestgestelde vragen over het initiatief Nieuw in Nederland Tien dagen geleden startten we het initiatief Nieuw in Nederland om Correspondentleden aan vluchtelingen te koppelen en op basis daarvan verhalen te maken. Hoe staat het met de aanmeldingen? En kan je meerdere keren meedoen? Die en andere vragen beantwoorden we in deze update. Lees hier terug hoe het er vorige week voor stond

Lees hier de eerste drie verhalen

Hoe begin je in Nederland als je al jarenlang ontheemd bent? Dit Syrische gezin vertelt Hoe vergaat het vluchtelingen die een nieuw bestaan moeten opbouwen in Nederland? Bij de familie Alrashed in het Groningse Glimmen merk ik: hun hoofd zit nog vol met de traumatische gebeurtenissen die ze de afgelopen jaren meemaakten. Maar: ‘Ik dank God dat we hier zijn.’ Begin van een reportagereeks. Lees het verhaal van Greta hier terug Wat ik leerde over Nederland toen ik een Eritreeër op weg hielp bij het begin van zijn nieuwe bestaan We volgen bij het initiatief Nieuw in Nederland nieuwkomers tijdens hun eerste jaar in Nederland. Een jonge man uit Eritrea bracht mij op dit idee. Toen ik hem als vrijwilliger begeleidde bij zijn eerste maanden keek ik mijn ogen uit. Lees het verhaal van Dick hier terug Zo vecht deze Syrische zich in Hoorn de bijstand uit De Syrische vluchteling Zohor Al Musry opent in Hoorn haar eigen karateschool. Een tip van een lezer die we kregen nadat ons onderzoeksproject Nieuw in Nederland maandag van start ging. Ik ontmoette een sterke vrouw die er trots op is dat ze - al na negen maanden - in Nederland haar eerste geld verdient. Lees het verhaal van Dick hier terug