Monumentaal. Historisch. De grootste stap die we hebben gezet in de mars tegen de opwarming van de aarde. De superlatieven buitelden over elkaar heen nadat bijna tweehonderd landen vorige week in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Rwandese hoofdstad Kigali bereikten over de geleidelijke uitbanning van F-gassen.

F-gassen zijn koelstoffen die bijvoorbeeld in airconditioners en koelkasten zitten. Ze kwamen in gebruik na het verbod op andere vloeistoffen, CFK’s. Die stoffen bleken bij te dragen aan het gat in de Daarom werden ze vanaf stapsgewijs uitgebannen.

Alleen bleken de vervangers van de uitgebannen CFK’s weer de oorzaak van een ander probleem: ze leveren een sterke bijdrage aan de opwarming van de aarde.

Het scheelt naar schatting tussen 0,3 en 0,5 graad opwarming

In Kigali is de wereld het er nu over eens geworden om de F-gassen in een stevig tempo Grote winst voor het klimaat. Het scheelt naar schatting tussen 0,3 en 0,5 graad opwarming. Zonder dat onze koelkasten en airconditioners stilvallen. Want er bestaan uitstekende natuurlijke alternatieven voor de

Het Europese rolmodel

Succes heeft vele vaders. Wetenschappers van de University of California dat hun onderzoek naar de gevolgen van F-gassen tot de deal heeft geleid. Kranten dan weer de vastberadenheid van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

In het internationale mediageweld valt niet meteen op dat ook een kleine partij uit een klein land een rol opeist: GroenLinks. En niet ten onrechte.

In 2013 leidde Bas Eickhout vanuit het Europees Parlement de onderhandelingen over Europese wetgeving voor de uitbanning van F-gassen. Destijds gedurende zijn zeer spannende strijd. Grote producenten van de F-gassen zetten alles op alles om de wetgeving te torpederen. Zuidelijke landen die veel koeling nodig hebben lagen dwars. De christendemocratische fractie in het parlement dreigde haar steun in te trekken. Maar uiteindelijk wist Eickhout er toch een vrij stevige wet uit te slepen.

En dat bleek elders in de wereld indruk te maken. Californië maakte een wet naar het Europese voorbeeld. Een vertegenwoordiger van de Californische overheid zei dat de Europese wet ‘het beste programma ter wereld voor de reductie van F-gas-emissies’ was en ‘het rolmodel voor iedereen om te volgen.’

Het meest verstrekkende klimaatakkoord ooit

‘De EU-wet heeft een boost gegeven aan de onderhandelingen in Kigali,’ zegt Eickhout op zijn werkkamer in het Europees Parlement. ‘Er werd heel vaak aan gerefereerd.’

Toch klopt hij zichzelf niet al te hard op de borst. ‘Om eerlijk te zijn, is er ook een andere belangrijke ontwikkeling geweest. In 2014 besloten de Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese president Xi Jinping voor het eerst samen op te trekken op klimaatgebied. Toen hebben ze al gezegd: het eerste terrein waarop we willen samenwerken, is F-gassen.’

En al was de EU-wet het lichtende voorbeeld, in de feitelijke onderhandelingen was het niet de Europese commissaris voor Klimaat Miguel Cañete die het voortouw nam, maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Hij was het die de grootste dwarsligger India, een grote producent van F-gassen, over de streep trok door het iets meer tijd te geven voor de uitbanning van de superbroeikasgassen.

‘Het is het meest verstrekkende wat er ooit is afgesproken op mondiaal niveau’

Voor Eickhout had het akkkoord van Kigali nog wel wat ambitieuzer gemogen. De EU had harder mogen onderhandelen om de rijke landen vast te leggen op een nog snellere uitbanning van F-gassen.

Toch vindt hij het resultaat indrukwekkend. Het mag uiteindelijk veel breder zijn en over alle broeikasgassen inclusief het allerbelangrijkste koolstofdioxide gaan, de afspraken in Kigali zijn wel veel concreter en bovendien wettelijk bindend. ‘Daarmee is het het meest verstrekkende wat er ooit is afgesproken op mondiaal niveau,’ zegt de GroenLinks-parlementariër.

Nee, John Kerry heeft hem daar geen schouderklopje voor gegeven en de internationale pers heeft niet op zijn rol gewezen. Maar de geschiedenis laat zien dat Eickhout zijn steentje heeft bijdragen aan het wonder van Kigali.

Wil je op de hoogte blijven van mijn Brusselse zoektocht? Elke zondag om 10.00 uur publiceer ik een nieuwsbrief waarin ik verslag doe van mijn pogingen het spel in Brussel te doorgronden en initiatieven voor een mooier Europa in kaart te brengen. Die verschijnt op de site, maar kan je ook in je mailbox ontvangen. Schrijf je hier in

Meer lezen?

Zo wordt een wet in Europa gemaakt Kort voor het kerstreces van 2013 wist Europarlementariër Bas Eickhout een felbevochten akkoord te sluiten over de terugdringing van superbroeikasgassen. Ik volgde hem tijdens de onderhandelingen om te ontdekken hoe een Europese wet tot stand komt. Dat Brussel de lidstaten regels ‘door de strot duwt’, blijkt een misvatting. Lees hier over hoe de wet tot stand kwam Hoe hard gaat het eigenlijk met de opwarming van de aarde? Er moet nog ongelofelijk veel gebeuren om de opwarming van de aarde te stoppen, óók nu de goede intenties uit het Verdrag van Parijs officieel beleid worden. Daarom in één explainer de belangrijkste feiten over klimaatverandering op een rij. Lees de explainer van Jelmer hier terug