Spring naar inhoud

Doet Nederland het wel zo goed met zijn CO2-reductie?

Een opvallend nieuwsbericht deze maand: ineens zou Nederland in 2020 al 23 procent van de uitstoot ten opzichte van 1990 hebben gereduceerd. De consternatie was groot. Was hier een rekentruc toegepast?

Het getal stond in de Nationale Energieverkenning (NEV) die op 14 oktober verscheen. Ik was toen mijn Ted-talk, die hopelijk snel online komt, aan het voorbereiden, en ben dus wat laat om hier aandacht aan te besteden.

Ik besteed er graag alsnog aandacht aan. Want wat er in die verkenning stond? In 2014 werd de reductie van uitstoot in 2020 ten opzichte van 1990 geraamd op 17 procent. En nu ineens dus 23 procent. Hoe kon de nieuwe raming zo substantieel verschillen, zonder wezenlijk nieuw beleid, zonder sluiting van alle kolencentrales?

Een van de auteurs van het rapport, Michiel Hekkenberg, heeft inmiddels een toelichting gepubliceerd op de website van Energiecentrum Nederland (ECN). De reductie valt onder meer hoger uit omdat de uitstoot in 1990 - het referentiejaar - hoger blijkt dan eerder gedacht. Bovendien importeert Nederland naar verwachting de komende jaren meer stroom uit Duitsland. De CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie van die stroom komt op conto van de Oosterburen.

Al met al is van goed nieuws geen sprake. ‘De totale emissies van 1990 tot 2020 samen opgeteld liggen nu een stuk hoger dan in [eerdere ramingen],’ schrijft Hekkenberg.

Toch zijn de implicaties van de nieuwe cijfers aanzienlijk. De regering kan nu mogelijk met slechts enkele cosmetische beleidswijzigingen voldoen aan het vonnis van de rechter in de Urgenda-klimaatzaak, waarin een reductie van 25 procent werd verplicht. Zelfs met een paar zachte winters - en dus minder aardgasgebruik en minder uitstoot - zouden we het ‘doel’ al kunnen halen.

Het zou hartstikke mooi zijn, als het niet juist druk op de ketel was die we nodig hadden om moedige stappen te zetten naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Michiel Hekkenberg van ECN over de bijstelling: van 17 naar 23 procent broeikasgasreductie en toch geen goed nieuws voor het klimaat Business Insider: Nederland dringt CO2-uitstoot terug dankzij Duitsland, maar dat feestje is van korte duur FluxEnergie beantwoordde de vraag die iedereen stelde na de publicatie van de nieuwe cijfers: Blijven de kolencentrales nu open? Hier vind je de Nationale Energieverkenning 2016 (van ECN, PBL, CBS en RVO) Gelukkig is er nooit alleen slecht nieuws. Wester van Gaal zette op Vice een paar hoopgevende ontwikkelingen op een rijtje en concludeerde: Oktober was een goede maand voor klimaatactie En ook mooi, dit stuk van collega Tomas Vanheste: 6.000 kilometer van Parijs is nóg een historisch klimaatakkoord gesloten Lees ook: de kolencentrales in Nederland gaan zo goed als zeker sluiten, getuige een recent aangenomen motie Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief
Correspondent Democratie & Klimaat