De verkiezingscampagnes zijn voorbij. Miljoenen Amerikanen hebben zich geregistreerd om vandaag te gaan stemmen. Zij kiezen een nieuwe president, één derde van de Senaatszetels en alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden. Maar ook kiezen ze voor de volksvertegenwoordigers in hun staat, voor rechters en andere functionarissen. En vaak voor lokale referenda.

Over de betekenis van de uitzonderlijk heftige campagnes praat ik vandaag met politicoloog aan Boston College. Hij is de van het belangrijkste boek over Amerikaanse In september publiceerde hij met Matt Grossman over de asymmetrie tussen de twee grote politieke partijen. Dat boek geeft een uiterst relevant gebleken verklaring voor de groeiende kloof tussen de leefwerelden van Trump- en Clintonaanhangers. De partijen waar zij op stemmen hebben een volstrekt verschillende kijk op hun rol, op de democratie en de waarheid.

In gesprek met hem vraag ik David Hopkins vooral wat hem - ondanks zijn kennis en ervaring - verraste de afgelopen maanden. Hij legt uit waar wij op kunnen letten zodra de eerste echte resultaten vannacht beginnen binnen te komen. En hij geeft een eerste beeld van het Amerika dat is ontstaan tijdens deze ingrijpende verkiezingscampagnes.

Meer over de Amerikaanse verkiezingen?

Zeven nieuwe inzichten over het land dat deze week naar de stembus gaat We schrijven bij De Correspondent wel over de Amerikaanse verkiezingen, maar zo min mogelijk over de strijd tussen Clinton en Trump. Want interessanter dan deze spectaculaire tweestrijd is het Amerika dat daar achter verscholen gaat. Lees je in voor verkiezingsdag met het beste wat De Correspondent over de Verenigde Staten te bieden heeft. Lees het verhaal van Karel hier terug De uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen staat al vast (ongeacht de winnaar) Ik weet niet in welk Amerika ik op 9 november wakker word. Ik weet wel dat het niet door de verkiezingsuitslag zal worden gevormd. De door Donald Trump gesteunde campagne van intolerantie en wit-racistisch geweld speelt een veel grotere rol. Lees het verhaal van Sarah hier terug