Verkiezingsdag in Amerika: de beeldbanken van de fotobureaus stromen vol met foto’s van stemhokjes, kiezers, politieke bijeenkomsten en demonstraties, van Hillary Clinton en Donald Trump en hun aanhangers.

Maar wat maakt zo’n dag eigenlijk historisch? Zijn dat alleen de stembureaus, de winnaars en de verliezers?

Het antwoord op die laatste vraag is uiteraard: nee. Ook op een historische 8 november gaat de dagelijkse routine door. New Yorkers ontbijten, brengen hun kinderen naar de crèche, laten hun hond uit, ontmoeten vrienden en familie: leven.

Kun je deze kant van 8 november zichtbaar of voelbaar maken zonder te laten zien wat we al kennen? Zonder de lens te richten op stemlokalen, verkiezingsposters en overduidelijk politieke gebeurtenissen?

Dat heb ik

Ochtend: badges en flyers in Park Slope en Prospect Park (Brooklyn)

In Park Slope en Prospect Park, gelegen in de voornamelijk Democratisch stemmende wijk Brooklyn, maken mensen zich klaar voor een nieuwe dag. Het aantal Democratische badges en flyers valt op.


Middag: vissen met stemrecht in Long Island City (Queens)

Het is stil in Long Island City. Ik dwaal door de straten op zoek naar leven. Naast het Gantra Plaza State Park, dat langs East River ligt, staat een stembureau. Moeders, vaders en nanny’s lopen rond in het park, maar echt druk is het niet.

Iets later ontmoet ik Ahmed, hij staat met een groot visnet aan de waterkant. Hij demonstreert hoe zijn net in de rivier geworpen moet worden. Keer op keer trekt hij het leeg de kade op. Zijn zoontje legt uit: ‘De vissen zijn aan het stemmen, daarom kunnen we ze niet vangen.’

Namiddag: met de boot naar het gematigde Trumpland

De pont bracht me naar Staten Island, ook wel Trumpland genoemd. De boot zat vol toeristen en dagjesmensen. Eenmaal op Staten Island kwam ik in een buurt terecht waar de verkiezingsstrijd nog onbeslist was. Daar ontmoette ik bij de achterdeur van een stemlokaal een in Liberia geboren professor. Hij vertelde me dat hij dacht dat Hillary Clinton zou winnen. ‘Ze belichaamt wat Amerika groot heeft gemaakt en wat Amerika groter zal maken in de toekomst.’


Avond: afwachten in Brooklyn

Het is avond als ik bij vrienden in Brooklyn aankom. Samen kijken we hoe de resultaten binnenkomen. ‘We worden hier gek.’


Nacht: naar huis in Brooklyn

Ik ben kapot van de uitslag. En hoop wakker te worden in een nieuwe wereld.