De Vlaamse psychiater (Wilrijk, 1960) vindt dat we moeten luisteren naar de zieke mens zoals hij die treft in zijn praktijk, voorbij het symptoom, om te zien wat er met onszelf aan de hand is: we hebben geen idee wat de zin van het leven is. En dat maakt radeloos. En boos. En ziek dus.

Het eerste van De Wachter, Borderline times, sloeg in als een bom. Het stond een jaar lang in de top-tien van best verkochte boeken in Vlaanderen. Hij werd, na zijn vijftigste, in één klap mediageniek. Dit jaar verschenen twee nieuwe boeken. Liefde, een onmogelijk verlangen en De wereld van De Wachter.

En heeft de dokter ook een remedie? Hij biedt er verschillende aan, zoals engagement, liefde, vragen stellen, verschildenken (de ander is altijd radicaal anders), humor (het is de barst in de duisternis), de paradox, kunst (in zijn boeken is er telkens een schrijver die meeloopt en elk hoofdstuk versterkt met een citaat).

Geen enkele remedie is onproblematisch, laat staan eenvoudig. Zijn voorstel: laten we beginnen met het besef dat het leven ‘een moerassigheid’ is, een worsteling, dan zijn we al goed bezig. En laten we daarna maar eens kijken of we daar samen een beetje door kunnen hakkelen. Want, de essentie van het bestaan is de verbinding met de ander. En het zoeken is een vorm van zingeving.

Lastig, deze boodschap, somber? Ik vond het enorm opbeurend.

Wist je dat we binnenkort ook in België zijn?

Kom naar Het Grote Privacy Experiment (nu ook in Gent!) Wat weten overheden en bedrijven over ons? Wat doen ze met die informatie? Na de verschijning van ons boek Je hebt wél iets te verbergen voeren we die discussie graag ook in Gent. Komt allen op 11 januari! Lees de uitnodiging van Maurits hier terug

Meer luisteren?

Volgens deze wereldvermaarde natuurkundige is de wetenschapper van de toekomst een ontwerper Robbert Dijkgraaf (Ridderkerk, 1960) is een van Nederlands vermaardste wetenschappers. Tegenwoordig leidt hij het Institute for Advanced Studies in Princeton. Ooit studeerde hij twee jaar aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Juist die ‘omweg’ langs de kunst heeft hem geholpen om een wetenschapper te worden, zegt hij in het Stedelijk Museum van Amsterdam. Luister de podcast met Robbert Dijkgraaf hier terug Hoe hoger in de hiërarchie, hoe minder er nagedacht wordt, stelt deze filosofe Hoe hoger je komt in een organisatie, hoe minder ruimte er overblijft voor reflectie. Met een nieuwe website en concrete oefeningen biedt Minke Tromp, filosofe en organisatiedeskundige, kans om deze ‘succesparadox’ te doorbreken. Luister de podcast met Minke Tromp hier terug