IBM heeft de Holocaust helpen voorbereiden. Dat nooit meer, zeggen deze techneuten

‘Maak een lijst van alle dingen die je nooit zou doen’, schreef ik in de dagen na de presidentsverkiezingen in mijn land. ‘Want het is mogelijk dat je ze volgend jaar zult doen.’

Deze zin uit mijn stuk was een van de dingen die een aantal medewerkers van techbedrijven in de Verenigde Staten ertoe bracht om nu alvast op te schrijven wat ze niet zullen gaan doen, nu het land afstevent op het presidentschap van iemand die in zijn campagne zijn kiezers beloofd heeft de rechten van verschillende minderheden te zullen schenden.

De ondertekenaars beloven zo min mogelijk data op te slaan en niet mee te werken aan databases waarmee de Amerikaanse overheid burgers op ras, religie, etnische of nationale afkomst kan selecteren. En zo nog een aantal beloftes voor Amerikanen onder Trump.

Want IBM droeg bij aan het digitaliseren en stroomlijnen van de Holocaust, zo schrijven de initiatiefnemers. En aan genocide en massale opsluiting van grote groepen burgers gaat altijd de verzameling en opslag van gegevens vooraf.

Dat nooit meer, aldus dit krachtige manifest, waaraan intussen meer dan 1.000 mensen zich hebben gecommiteerd.

Als je zelf in Amerika bij een techbedrijf werkzaam bent, kun je jezelf op de lijst laten zetten. Weet wel wat je doet: het is geen petitie, maar een publieke belofte die nog wel eens verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben.

Bekijk hier de tekst van de techneuten en zie hoe zij hun zorgen verwoord hebben Lees hier mijn artikel: ‘Were heading into dark times. This is how to be your own light in the Age of Trump’ En lees hier het 5 mei-verhaal van collega Maurits Martijn: ‘Waarom data dodelijk kunnen zijn’
Journalist en antropoloog
Sarah Kendzior