Gefeliciteerd, Rutte, dat je bevestigd hebt gekregen dat wat er niet in staat er niet in staat

Acht maanden na het Nederlandse nee bij het referendum over de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne heeft premier Rutte eindelijk de felbegeerde toezeggingen van de Europese leiders gekregen waarmee hij de Eerste en de Tweede Kamer en het volk hoopt tevreden te stellen. Zegt hij althans.

Rutte had na een lange, uitgelopen lunch in Brussel nog maar net de zegen van zijn collega’s gekregen, of de VVD zette een filmpje online met als kop: ‘Wat heeft Mark Rutte gedaan om recht te doen aan de nee-stem?’

Punt 1. ‘Het verdrag is geen opstap naar lidmaatschap van de EU.’

Inderdaad, in de conclusies van de Europese top van vandaag is te lezen dat het associatieakkoord Oekraïne niet de status van kandidaat-lid toekent en dat het geen belofte inhoudt dat het land een dergelijke status krijgt in de toekomst.

Alleen: knappe jongen die kan aanwijzen waar in het verdrag staat dat Oekraïne wél kandidaat lid is of erop mag rekenen dat het dat wordt.

Idem dito met punt twee. ‘Het verdrag bevat geen verplichting voor de Unie of haar lidstaten om collectieve veilgheidsgaranties of militaire hulp of bijstand aan Oekraïne te verlenen.’

Inderdaad, die verplichting is in het verdrag niet te vinden.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Voor alle ‘toezeggingen’ waarover Rutte zich op de borst klopt, geldt: hij heeft bevestigd gekregen dat wat er niet in staat er niet in staat. Knap werk!

YouTube

Het VVD-filmpje

De conclusies van de Europese Raad over Oekraïne De tekst van de associatieovereenkomst
Correspondent Europa tussen macht en verbeelding