Spring naar inhoud

Beluister deze podcasts over de grootste blunders in de geneeskunst

Het was ooit bon ton onder psychiaters om bij schizofrene mensen een soort ijspriem langs de oogballen te slaan met een hamer, richting de hersenen. Daarmee werd het voorste gedeelte van het brein afgesneden van de rest, waardoor het leed van de patiënt aanmerkelijk afnam.

Baanbrekend, dacht men. In 1949 kreeg één van de bedenkers van deze behandeling zelfs een Nobelprijs.

Inmiddels wordt een zogenoemde ‘lobotomie’ gezien als compleet ineffectieve barbarij, behorend tot de zwartste bladzijden van de geneeskunde na de Tweede Wereldoorlog.

En zo zijn er talloze voorbeelden van geneeskunde die ooit gezien werden als evidence based, maar inmiddels naar het rijk der kwakzalverij zijn verbannen. Freakonomics Radio, een podcast over de verborgen kanten van alles, heeft er drie zeer aan te raden uitzendingen over gemaakt.

Aflevering 1 vertelt je alles over de geschiedenis van trial-and-error in de medische wetenschap, deel 2 gaat over waarom er zoveel medicijnen op de markt zijn die niet zoveel toevoegen. Deel 3, naar mijn smaak het huzarenstukje, schijnt een heilzaam licht op de vraag hoe we de geneeskunde gezonder krijgen, zowel vanuit academisch als industrieel perspectief.

Ps: Je kunt de uitzendingen downloaden en op je mobiele apparaat zetten. Scheelt weer databundel.

Freakonomics Bad Medicine Part 1 Freakonomics Bad Medicine Part 2 Freakonomics Bad Medicine Part 3 Deze podcasts zijn me aangeraden door een trouw Correspondentlid. Dank!
Een afbeelding uit de American Journal for Psychiatry Vol. 105 No. 10
Journalist, gespecialiseerd in medicijnen