De Correspondent
Lex Bohlmeijer - in gesprek met Spinvis
SoundCloud
Interview

Waar gaat het over? Je moet zo’n vraag eigenlijk nooit stellen aan een musicus. Muziek gaat nergens over, zegt-ie dan.

Toen ik op weg ging naar de gelauwerde popmusicus Spinvis, alias wist ik eerlijk gezegd amper waarover het gesprek zou moeten gaan. Ja, er was een aanleiding, natuurlijk. Voor de derde keer op rij presenteerde Spinvis met regisseur Marcel Sijm en een team van artistieke vrienden zijn eigen eindejaarsvoorstelling in Tivoli Vredenburg, Utrecht. En we vieren het toch! Een feestelijk concert met gasten en een thema: ‘Alles verandert.’ Bovendien is hij bezig de laatste hand te leggen aan een nieuw album. Trein, vuur, dageraad is gepland voor mei.

En natuurlijk ontstond er een gesprek, een echt oudejaarsgesprek tussen twee vijftigers, die meanderen langs onderwerpen als verandering, tijd, ouder worden, melancholie, dromen, houvast, de waarheid, de maan, een auto-ongeluk, buienradar et cetera. Het is zoals zijn liedjes zijn.

Spinvis schrijft in de nacht, als het rumoer van de wereld wordt gedempt en alles zachter wordt. Dan ontstaat er ruimte voor de droom. En het onbekende. Ik ervaar zijn muziek als een soort landschappen waar je doorheen dwaalt en verblijft. Wellicht fungeert dit gesprek ook zo.

Het eindigt in ieder geval met een heuse primeur: een nummer van zijn album in spe: Wat blijft. Wat blijft? ‘Het weergaloze blijft.’

Meer luisteren?

Luisteren: Hoe onze rijke, maar zieke samenleving er weer bovenop kan komen Volgens de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter zijn we door al onze aandacht op consumeren, carrière, genot en ikkigheid te richten het belangrijkste uit het oog verloren: zingeving. Gelukkig zijn er remedies. Luister de podcast met Dirk De Wachter terug Podcast: Yasmine (16) zoekt uit hoe het is om niet-hetero te zijn Eén vijfde van alle lesbische, homo- of biseksuele jongeren geeft aan nog niemand in de intieme kring verteld te hebben over zijn of haar lhbt-gevoelens. Voor de podcast En NU luisteren! zoekt een leerling op mijn school uit: hoe is het om niet-hetero te zijn? Luister de podcast met Yasmine hier terug Luisteren onder de boom: De man die met cijfers armoede de wereld uit helpt Een kerstcadeautje: de allereerste aflevering van onze podcast Armoede Ontcijferd. Over de ultieme kerstgedachte - armoede de wereld uit - en hoe we dat kunnen bereiken. Luister de podcast van Sanne en Maite hier terug