‘Tijd om weer verrast te worden. Hoe leren jullie nieuwe muziek kennen?’ Die vraag stelde ik een paar weken geleden in een oproep op De Correspondent.

Gewoonlijk ben ik niet zo van de goede voornemens, maar voor het ontdekken van nieuwe muziek maak ik graag een uitzondering. Want hoewel muziek altijd mijn werk is geweest, luister ik de laatste tijd steeds dezelfde liedjes. Ik herhaal ze tot er niets van het oorspronkelijke gevoel over is en mis ondertussen al het nieuwe.

Er is natuurlijk te veel nieuwe muziek om alles te kunnen horen. Maar het zou bijzonder ironisch zijn om daarom alles te missen. Vandaar die aan jullie. Uit de reacties blijkt dat ik niet de enige in een bubbel ben. Jullie kwamen bovendien met een heleboel goede tips om muziek te ontdekken. Dit zijn mijn tien favorieten.

Tip 1. FIP Radio

Maar liefst negen van jullie tipten Ik begon te luisteren en ontdekte het ene na het andere Er is een hoofdzender en er zijn zes subkanalen met verschillende genres. Verder vind je er de nodige recensies, podcasts en video’s.

FIP staat voor ‘France Inter Paris.’ Het radiostation bestaat sinds 1971 en heeft een simpel uitgangspunt: 24 uur per dag muziek. Af en toe is er een kort nieuwsbericht of een concertaankondiging, maar verder volgen de liedjes elkaar non-stop op en zijn er geen reclames.

FIP heeft ook een gratis mobiele app waarmee je (naast onderweg luisteren) nummers kunt opslaan en direct op Spotify, Deezer of Apple Music kunt terugvinden.

Tip 2. Forgotify

Toen eind 2013 bleek dat 20 procent van alle muziek op Spotify nog kwam een muziekfan met het idee voor Via deze website luister je naar liedjes op Spotify die nul keer beluisterd zijn.

Het niveau is begrijpelijkerwijs wisselend, maar in mijn ervaring hoger dan verwacht. Er zit verrassende muziek tussen en ik vroeg me bij veel liedjes af hoe het kwam dat ze nooit waren beluisterd.

Eén kanttekening: de website is niet feilloos. Op een gegeven moment kreeg ik een lied getiteld Cool Guys door Mark Gurley, dat al 1.559 keer bleek te zijn gestreamd. Dat doet af aan de beleving. Gelukkig was het de uitzondering op de regel.

Tip 3. Rateyourmusic.com

Op staan recensies en beoordelingen van miljoenen albums, biografieën en discografieën van bands en meer. Er zit geen redactie achter, alle informatie is bijgedragen door leden van de website.

Rateyourmusic.com is een internationale gemeenschap van muziekliefhebbers. Wie een Nederlands alternatief zoekt, kan op terecht.

Tip 4. Perfects.nl

begon eind 2007 als hobby van Wilbert Leering en Tegenwoordig hebben ze meer dan 350 playlists die je kunt beluisteren op Spotify en Deezer. De thema’s variëren van ‘Nederlandstalig in de seventies,’ tot ‘alternatives to Beyoncé’ en ‘Bond themes that aren’t Bond themes.’

Sommige lijsten worden samengesteld door fans van bands, andere door mensen uit de muziekindustrie en weer andere door de oprichters zelf. Onder iedere playlist staat een introductie. Soms maar een paar zinnen, soms een heel artikel.

Tip 5. Een tweede profiel

Krijg je steeds hetzelfde soort tips van je streamingdienst? Sommige luisteraars lossen dat op door een tweede profiel aan te maken. Met zo’n profiel kun je luisteren naar genres waar je meer van wilt ontdekken, zodat het algoritme voor je op zoek gaat in die hoek. Je kunt zelfs een profiel per genre of stemming aanmaken.

Als het bevalt, kun je een familie-abonnement nemen. Dan heb je zes profielen voor

Tip 6. Ruilen van filterbubbel

Soms hoef je niet ver van huis te zoeken. Als je vastzit in de bubbel van je deel ze dan met vrienden en vraag hen hetzelfde te doen. Bovendien leer je zo nog eens wat over elkaar.

Tip 7. Pitchfork

Waarschijnlijk de bekendste site in deze lijst. kwam vaak voorbij in jullie reacties. De een is er dol op, de ander vindt het een elitaire club.

Pitchfork is een Amerikaans online muziekmagazine, opgericht in 1995. In 2016 is Pitchfork het mediabedrijf dat ook eigenaar is van Vogue. Condé Nast wil Pitchforks grootste doelgroep bereiken: mannen tussen de 18 en 34 jaar.

Recensies vormen de hoofdmoot op Pitchfork. Je kunt filteren op genre, waardoor je in grote mate zelf bepaalt hoe vertrouwd of vervreemdend de selectie is. Voor Spotify-gebruikers is er ook waar je albums met hoge Pitchfork-recensies kunt streamen.

Tip 8. Spelen met search op Spotify

De meeste mensen - ik ook - zoeken op Spotify voornamelijk op artiest, lied of album. Maar je blijkt te kunnen zoeken. Op jaartal bijvoorbeeld, en platenlabel of

Ook kun je verschillende criteria (bijvoorbeeld wel Sonny maar niet Cher).

Tip 9. WhoSampled.com

Waar halen muzikanten hun samples vandaan en wie is door wie geremixt? heeft het antwoord. Bovendien vind je er het meest verslavende spel dat ik in lange tijd ben tegengekomen: ‘six degrees of musical separation.’ De uitdaging is om twee muzikanten of liedschrijvers te bedenken die meer dan zes muzikale stappen van elkaar zijn verwijderd. Het is mij één keer gelukt, al weet ik niet meer wie ik invulde.

Tip 10. Festivals

Tot slot een tip waarmee je de deur uitkomt. Festivals zijn een rijke bron van nieuwe muziek. Een verzameling bekend en onbekend talent op één plek. Als je op zoek bent naar gevestigde namen, dan kijk je wie er op het hoofdpodium staan. Voor opkomende artiesten ga je naar de kleine podia.

Je hoeft natuurlijk niet naar het festival toe om inspiratie op te doen. Je kunt op de website of poster ook gewoon de line-up bekijken. Maar voor wie zich wil bevrijden uit Spotify’s filterbubbel, gaat er weinig boven live muziek. Niet alleen omdat je daadwerkelijk wordt geconfronteerd met andere mensen, ook omdat iedere uitvoering anders is, waardoor je nooit precies hetzelfde liedje hoort.

Lees ook:

Hoe kom jij uit Spotify’s filterbubbel? Spotify kan geweldig zijn om muziek te ontdekken. Maar de streamingdienst kent je zo goed, dat hij precies geeft wat je gewend bent. Tijd om weer verrast te worden. Hoe leren jullie nieuwe muziek kennen? Lees mijn oproep hier terug Waarom je steeds hetzelfde liedje hoort Eén Zweed met een hitfabriek zet al twintig jaar de toon in de popmuziek. En de laatste revolutie in pop was in 1991. Geen wonder dat alle hits hetzelfde lijken. Lees mijn verhaal hier terug