Online worden wij continu in de gaten gehouden door honderden onbekende partijen. Zij registreren ons gedrag, willen weten wat we kopen, wat we leuk vinden en wat onze voorkeuren zijn.

Wij hebben de afgelopen drie jaar veel journalistiek onderzoek gedaan naar deze zogenoemde trackers.

Dit zijn de stalkers, gluiperds en snelle jongens die je de hele dag achtervolgen Stel je voor: tientallen onbekenden blijven achter je aan lopen in de winkel en noteren welke producten je bekijkt of afrekent. In ons boek Je hebt wél iets te verbergen laten we zien hoe je online doen en laten wordt gevolgd. En nu hebben we de populairste sites in Nederland onder de loep genomen. Deze stalkers en gluurders volgen ons allemaal. Lees het verhaal hier terug

Vandaag, op de van de Privacyweek, roepen wij iedereen op om een trackerblocker of een adblocker te installeren.

We hebben lang getwijfeld of wij deze tip wel moesten geven.

Want het neveneffect van een trackerblocker is vaak dat je als websitebezoeker geen advertenties meer te zien krijgt. En zo een website inkomsten ontneemt.

Waarom zou je een blocker dan gebruiken?

Toch kiezen wij ervoor om dit advies te geven. En wel om twee redenen.

1. Sites met advertenties kunnen gevaarlijk zijn

Malvertising is een samentrekking van malware en advertising. Dat komt hierop neer: criminelen doen zich voor als adverteerders en stoppen kwaadaardige code in hun advertenties, die vervolgens op jouw computer belanden.

Argeloze sitebezoekers kunnen slachtoffer worden van cybercriminelen

En dat is enorm in opkomst. Vorig jaar het Nationaal Cyber Security Centrum malvertising zelfs uit tot een van de vier zorgwekkendste ontwikkelingen in de cybercriminaliteit.

Dit alles betekent dat argeloze sitebezoekers slachtoffer kunnen worden van cybercriminelen door simpelweg een site te bezoeken. Wat ook al een aantal keer gebeurde, zoals vorig jaar op nu.nl, marktplaats.nl en sbs6.nl. Als je apparaat eenmaal is besmet, kunnen criminelen ervandoor gaan met je wachtwoorden, bankgegevens en nog veel meer.

Met andere woorden: met een trackerblocker bescherm je jezelf tegen gevaarlijke indringers.

2. Met een trackerblocker geef je een krachtig signaal

Al jarenlang belooft de advertentie-industrie beterschap, maar in de praktijk gebeurt er niet zo gek veel, zeker niet in de Verenigde Staten, waar de grootste adverteerders zitten. Als je via je browser aangeeft niet gevolgd te willen worden, dan hebben de meeste adverteerders daar maling aan.

En adverteerders trekken alles uit de kast om ons continu te volgen. Onlangs lieten we zien dat we op de 500 populairste sites in Nederland in totaal door vierhonderd verschillende bedrijven werden gevolgd om jou te leren kennen en aan je data te kunnen verdienen. Sommige partijen - zoals Google en Facebook - zien vrijwel iedere stap die we online zetten en kennen ons zo bijna beter dan onze psycholoog of partner.

In onze onderzoeken naar de online advertentiewereld zijn we geregeld heel geniepige vormen van spionage tegengekomen. Canvas en audio fingerprinting zijn Een adverteerder geeft jouw browser opdracht een tekening te maken, of een geluid te produceren. Die worden omgezet in een unieke code, omdat iedere browser dat net weer anders doet. Aan de hand van die code, kan een adverteerder je blijven volgen.

Conclusie: door een trackerblocker te installeren, laat je websites en adverteerders weten dat je dit gedrag niet pikt.

Welke trackerblocker moet ik gebruiken?

Er zijn veel tracker- en adblockers op de markt, maar lang niet alle programma’s zijn even goed. Sommige bedrijven achter de blockers, zoals Adblock Plus, hebben nogal discutabele verdienmodellen. Ze blokkeren advertenties, maar zijn tegen betaling bereid om sommige toch door te laten. Of zij verkopen de data van hun gebruikers. Om die reden raden wij twee van de bekendste blockers - AdblockPlus en Ghostery - niet aan.

De trackerblocker die wij allebei gebruiken en iedereen aanraden is Privacy Badger

Wij zeggen: gebruik Privacy Badger

De trackerblocker die wij allebei gebruiken en iedereen aanraden is Deze gratis blocker is ontwikkeld door burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation en wordt goed onderhouden. Omdat-ie afkomstig is van een respectabele stichting hoef je je geen zorgen te maken dat je data doorverkocht of misbruikt worden.

Het nadeel is dat de blocker alleen gebruikt kan worden op de Opera-, Chrome- of Firefoxbrowser en dus niet op Safari en Microsofts Edge (de opvolger van Internet Explorer). Wij hebben zelf geen ervaring met of onderzoek gedaan naar blockers voor Safari en Edge en willen daar dus geen .

En verder?

Nogmaals, besef dat je websites geld ontneemt met een adblocker. Is er een mogelijkheid om te betalen, maak daar dan gebruik van. Lees kranten en tijdschriften bijvoorbeeld via Blendle. Doneer af en toe als dat kan. En beloon natuurlijk websites die het wél goed doen door de trackerblocker voor hen uit te zetten.

Doe je mee?

Dit is de tweede dag van de Privacyweek Deze week verbeteren we onze privacy. Samen maken wij iedere dag onszelf en onze omgeving veiliger en zorgen we ervoor dat wij gezamenlijk het belang van privacy voor het voetlicht brengen, bij onze vrienden, onze familie, overheden en bedrijven. Doe mee! Meer over de privacyweek. Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van de #privacyweek Stap jij ook vandaag over van WhatsApp naar Signal? #privacyweek Gisteren begon de Privacyweek op De Correspondent. We trapten af met een simpele maar zeer doeltreffende stap: gezamenlijk wisselden we WhatsApp in voor de veel privacyvriendelijkere chatapp Signal. Doe je alsnog mee? Lees het verhaal van Maurits hier terug Zo doe je mee aan de #privacyweek Deze week verbeteren we iedere dag onze privacy. Ben je nog niet lid, maar wil jij wel elke dag een mailtje met daarin een simpele, maar broodnodige stap om jouw privacy te beschermen? Schrijf je dan hier in. Let op: wij maken hierbij gebruik van een externe partij, Mailchimp. Niet ideaal vanuit privacy-overwegingen. Meld je hier aan Kom naar Het Grote Privacy Experiment (nu ook in Gent!) Wat weten overheden en bedrijven over ons? Wat doen ze met die informatie? Na de verschijning van ons boek Je hebt wél iets te verbergen voeren we die discussie graag ook in Gent. Komt allen op 11 januari! Kom je ook?