Spring naar inhoud

De grootste mythes over armoede in Amerika ontkracht

Arme mensen zijn lui. In Amerika kan iedereen het maken. En de allerarmsten worden opgevangen door het sociale vangnet. In de podcast-miniserie Busted: America’s Poverty Myths worden deze veel gehoorde aannames over armoede in Amerika met de grond gelijk gemaakt.

De vijf afleveringen - geproduceerd door de makers van de podcast On the Media - zijn samen een prachtig stukje media-analyse. De focus ligt op hoe armoede in de Amerikaanse media wordt verbeeld, en wat daarvan klopt. En: hoe je je als mediaconsument tegen deze mythes kunt wapenen. (Overigens ook voor de Nederlandse mediaconsument erg handig en herkenbaar.)

Het mooist vond ik aflevering drie: Rags to riches. Wie hard werkt, kan het in Amerika maken, luidt de aanname. In de VS is daar een gezegde voor: arme mensen moeten zichzelf aan hun eigen veters (‘bootstraps’) omhoog trekken. In het Nederlands zouden we zeggen: jezelf aan je haren uit het moeras trekken.

Een prachtige speech van Martin Luther King Jr vat samen wat er zo verkeerd is aan deze manier van denken. King, in 1968: ‘It’s all right to tell a man to lift himself by his own bootstraps, but it is a cruel jest to say to a bootless man that he ought to lift himself by his own bootstraps.’

Met cijfers, reportage en interviews legt de podcastserie een wreed beeld bloot van de Amerikaanse sociale wetgeving - en van het gebrek aan begrip, kennis en waarheid over de problemen van arme Amerikanen in de media.

Hier vind je alle vijf afleveringen van Busted: America’s Poverty Myths Lees hier het stuk van Rutger Bregman over de mythe dat arme mensen lui zijn Lees hier mijn verhaal over hoe de gemeente Amsterdam bepaalt wie ‘arm’ is - en wie dus recht heeft op hulp Verhalen over armoede(bestrijding) in je inbox? Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief
Correspondent Globalisering