Spring naar inhoud

Trump kan niet alles verpesten. Vijf lichtpuntjes voor het klimaat

President Donald Trump probeert klimaatwetenschappers in Amerika het zwijgen op te leggen, maar dat lukt niet zomaar. In deze notitie: het verzet van de wetenschappers en vier andere lichtpuntjes voor het klimaat.

De verhalen hieronder tellen samen heus niet op tot ‘nu komt alles goed met het klimaat.’ Maar deze recente nieuwsberichten laten wel zien dat de grote drijvende krachten achter de wereldwijde overschakeling op duurzame energie trouw doorwerken. Uiteindelijk zijn die ‘drijvende krachten’ toegewijde mensen van vlees en bloed, die werken aan goed beleid, nieuwe technologie of andere oplossingen. En toewijding is, godzijdank, taai.

1. Een vlijmscherp verhaal in The Guardian over Trumps pogingen de Amerikaanse klimaatwetenschap te censureren 2. De ontwikkeling van grootschalige batterijen komt Amerika in een stroomversnelling, schrijft Bloomberg 3. Oliebedrijf BP verwacht dat de wereldwijde vraag naar kolen zal pieken tussen 2025 en 2030 en daarna zal afnemen (en dat duurzame energie blijft groeien), schrijft Carbon Brief 4. Vijf politieke partijen hebben zich achter de Klimaatwet van Diederik Samsom en Jesse Klaver geschaard, schrijft de Volkskrant 5. Eind 2016 kreeg een recordaantal zonne-energieprojecten subsidie toegezegd door de Nederlandse overheid Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief
Correspondent Democratie & Klimaat