Spring naar inhoud

Wij schreven over Portugal als linkse hoop voor Europa. De PvdA heeft ons verhaal opgepikt

Twee maanden geleden schreven Anabela Natário en ik voor De Correspondent over de succesvolle linkse coalitie in Portugal en hoe die als hoop voor links Europa kan dienen. De Nederlandse Partij van de Arbeid heeft dit artikel gelezen. Na de publicatie reisden twaalf jonge partijvertegenwoordigers naar Lissabon om het functioneren van de Portugese regering te bestuderen.

Critici noemen de regering de Geringonça, wat in het Nederlands iets als ‘krakende wagen’ betekent. Daar denken de Nederlanders van Jong WBS anders over. ‘We vinden het een inspiratiebron. We willen uitzoeken of er een alternatief is en die boodschap verspreiden,’ zegt Sebastiaan van der Vliet van de PvdA tegen de Portugese krant Público.

Volgens Público is de jongerentak van de PvdA de eerste groep politici van buiten Portugal die daadwerkelijk heeft afgesproken met de regeringspartijen. Van der Vliet legt in de krant uit: ‘Het zijn voor ons moeilijke tijden, omdat we in de regering zitten met een centrumrechtse partij, en mensen zien het verschil niet meer. In Nederland is links nooit echt aan de macht geweest. Als we naar Portugal kijken, zien we dat een volledig linkse regering zichtbaarder is voor burgers en beter functioneert dan een centrumregering.’

De jongeren vinden het verrassend dat het populisme in de rest van Europa niet zichtbaar is in Portugal. ‘Ondanks ongelijkheden, wijten jullie [Portugezen] dit niet aan immigratie,’ zegt PvdA-lid Wouter tegen Público. ‘Het debat gaat veel meer over sociaal-economische perspectieven, terwijl het in Nederland culturele, anti-immigratie- en anti-overheids-elementen heeft.’

Na drie dagen, concludeerde de jongerentak dat het Portugese model wat meer ‘Nederlandse arrogantie’ kan gebruiken, en wat minder bescheiden moet optreden naar de buitenwereld. Een gedachte die ze naar eigen zeggen bij terugkeer met Jeroen Dijsselbloem zouden delen.

Deze notitie schreef ik met Anabela Antário.

Lees hier ons verhaal over Portugal als linkse hoop voor Europa terug Lees hier ook het verslag in Público
Journalist