Als we op 15 maart naar de stembus gaan, is privacy een belangrijk thema. Daarom zocht ik uit hoe partijen de afgelopen vier jaar presteerden. Maakten ze de beloftes waar die ze in 2012 maakten? Er kwamen verrassende conclusies uit, én een

1. Alle stemmingen sinds 1995 doorzoeken

Mijn belangrijkste bron bij dat verhaal was de zoekmachine Die is gemaakt door informaticus Maarten Marx en student-assistent Paul Schrijver van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met

Je kunt er alle stemmingen over moties, amendementen en wetsvoorstellen vanaf het kabinet-Kok I mee doorzoeken. Dat is handig, want de documenten op de officiële overheidssites laten zich lastig kwantificeren.

De site werkt redelijk intuïtief: je kunt een trefwoord invoeren, een periode afbakenen, een bepaald beleidsterrein doorzoeken, alleen zoeken op bijvoorbeeld wetten of alleen moties, kijken naar voor/tegen stemmen, zoeken op indienende partijen en meer.

Vimeo
Een korte uitleg van hoe de zoekmachine werkt.

2. Volledige stukken tot 1814 bekijken

Daarnaast gebruikte ik Dit is een internationaal project, waar Maarten Marx ook aan meewerkt: een zoekmachine die de stukken van het Nederlandse, Britse en Canadese parlement doorzoekt. Hiermee kun je parlementaire teksten terugzoeken tot 1814.

Dit is nuttig als je bijvoorbeeld de prestaties van een individuele politicus wilt onderzoeken. Bij het klikken op de zoekresultaten ga je via slimme links meteen naar het document in een nieuw tabblad, met de naam van de spreker erbij. Heel mooi zijn de functies wordcloud en graphs. Klik daar vooral even op.

3. Een persoonlijke stemwijzer bekijken

En dan is er van de enthousiaste IT’er Elwin Oost. Deze site is vooral geschikt om als zeer persoonlijke stemwijzer te fungeren. Je kunt precies de onderwerpen invoeren die je zelf belangrijk vindt en zodoende controleren wat partij X, Y of Z op dat terrein heeft gestemd. De zoekfunctie gaat terug tot 2010.

Lees ook:

Op welke partij moet je stemmen als je privacy belangrijk vindt? Ik zocht het voor je uit We hebben alle moties, amendementen en wetten sinds 1995 doorzoekbaar gemaakt. Daarmee krijgen we eindelijk inzicht in wat partijen waarmaken van wat ze beloven. We trappen af met privacy. Wat hebben partijen beloofd in 2012 en wie beschermt ons het beste? Lees hier mijn verhaal Verkiezingscampagnes draaien om woorden. Helpen jullie mee partijen af te rekenen op hun daden? Met de Universiteit van Amsterdam hebben we alle moties, amendementen en wetten sinds 1995 doorzoekbaar gemaakt. Daarmee krijgen we eindelijk inzicht in wat partijen waarmaken van wat ze beloven. Help jij ons dat in kaart te brengen? Lees de oproep hier terug Haalt onze democratie de verkiezingen eigenlijk wel? Zodra de premier in DWDD zit, weet je dat er verkiezingen komen. In mijn Politiek Dagboek wil ik de komende maanden zoeken naar de onderliggende thema’s. Vandaag maar direct het grootste: het dominante economisch denken en de crisis in de democratie. Lees de column hier terug