Turkije kreeg al geld om de vluchtelingenstroom richting Europa te stoppen. En nu worden ook afspraken gemaakt met Noord-Afrikaanse landen om de grenzen van het Europese continent goed in de gaten te houden.

Niet alleen met Marokko, Algerije of andere landen die aan de zuidelijke kant van de Middellandse Zee zitten. Ook met Niger, Nigeria en Senegal. Landen die duizenden kilometers van Nederland zijn verwijderd en verder geen grens delen met Europa.

Welkom in de Sahara: de nieuwe buitengrens van Europa.

Shuchen Tan van VPRO Tegenlicht besloot naar Niger te gaan om te kijken om wat voor deals het precies gaat. Wie zijn nou die mensen die waarschijnlijk nog nooit in Europa zijn geweest, maar wel worden betaald om ons continent te beschermen? En belangrijker nog: waarom?

Het resultaat van die reis is de Tegenlicht-uitzending die vandaag te zien was op NPO2 en nu ook bij De Correspondent te bekijken is. Wij publiceerden er ook een artikel van Marijntje Denters over, die het onderzoekswerk voor VPRO Tegenlicht verichtte.

De documentaire is een voorproefje van een veel groter project genaamd Security for Sale, waarin De Correspondent en VPRO Tegenlicht met journalisten uit tien verschillende Europese landen optrokken om de Europese veiligheidsindustrie in kaart te brengen. Dit project wordt op 22 februari gelanceerd. Maandenlang zullen we artikelen publiceren die binnen het consortium zijn gemaakt.

Tevens is 22 februari de dag waarop VPRO Tegenlicht en De Correspondent samen op het podium staan tijdens de VPRO Tegenlicht Meet Up. Om 20:00 uur zullen we in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam een presentatie geven over het project en napraten over de aflevering.

Maar er is meer:

  • Arjan Hehenkamp, algemeen directeur bij Artsen zonder Grenzen, weet precies wat het buitenlandbeleid van Europa betekent voor de burgers ter plekke. Hij reisde zelf naar Libië en gaat met ons in gesprek over wat hij daar meemaakte.
  • We Skypen met de Italiaanse onderzoeksjournalist Lorenzo Bagnoli van het Investigative reporting project Italy. Hij maakt ook onderdeel uit van het Security for Sale-project. Lorenzo weet alles van de Europese grens: hij is zelf meerdere keren naar Tunesië en Libië geweest, en heeft daar met eigen ogen gezien hoe Europa zijn grenzen bewaakt.
  • Universitair docent Marijn Hoijtinkvan de Universiteit van Amsterdam zal uitleggen hoe Europa het idee van een Amerikaanse ‘Homeland Security’ kopieert.
  • Onderzoeker en docentJelle van Buurenvan het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme van de Universiteit Leiden praat mee over veiligheid en grenzen.
  • En journaliste Saskia Houttuin van het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland vertelt meer over de vergeten frontlinies van de

De avond is gratis toegankelijk, maar de tickets moeten wel worden Doe dit snel, voordat de plaatsen zijn vergeven!

We kijken uit naar jullie komst!

Meer lezen?

De zuidgrens van Europa ligt nu in de Sahel De nieuwe grenzen van Europa liggen niet aan Middellandse Zee, maar veel zuidelijker. Zo houdt het West-Afrikaanse land Niger in ruil voor geld vluchtelingen en asielzoekers tegen die naar Europa willen reizen. VPRO Tegenlicht reisde naar het land en ontdekte: niemand weet hoeveel geld er precies naar het land gaat en of het effectief wordt besteed. Lees en bekijk het verhaal van VPRO Tegenlicht hier Zo ontrafelen wij de Europese veiligheidsindustrie met journalisten uit negen landen Europa wil een veiligheidsunie om zijn burgers te beschermen. Maar wie in Europa bepaalt wat ‘veiligheid’ is? En worden we echt veiliger van al die maatregelen en nieuwe technologieën? Sinds maart proberen wij met journalisten uit negen landen antwoord op deze en andere vragen te vinden. Zo staat dat onderzoek ervoor. Lees hier terug wat ons plan was