Ik wilde deze serie graag beginnen met iemand die uit volle overtuiging op Geert Wilders stemt. Dit is lang niet bij iedereen die ik nu heb gesproken het geval, kan ik alvast verklappen.

Tegelijk is deze kiezer absoluut niet de cliché ‘boze witte man.’

Ik spreek die kiezers omdat ik me zorgen maak over de verontrusting en bezorgdheid in Nederland. Ik vraag me af: als we met elkaar praten, begrijpen we elkaar

Wat mij opviel

Het interview van vandaag is lang. Sommige verhalen die nog komen zijn nog langer. Dit is lastig lezen op een telefoon, ik weet het. Maar ik geloof dat alleen door PVV-stemmers uitgebreid aan het woord te laten, ze eindelijk tevoorschijn komen als driedimensionale mensen.

De Schilderswijk is een van de meest diverse plekken van Nederland. Hoe ervaren witte bewoners dit?

Hieronder kun je na lezing reageren, graag zelfs! Zelf zou ik graag doorpraten over de anekdote over ‘handen schudden.’ Zijn er lezers die iets dergelijks hebben meegemaakt?

Verder zou ik heel graag mensen uit de Schilderswijk horen, juist omdat die buurt er hier zo slecht vanaf komt. De Schilderswijk is een van de meest diverse plekken van Nederland. Hoe ervaren witte bewoners dit? En Marokkaanse-Nederlanders? En zij die bij geen van deze groepen horen?

Over dit verhaal en deze reeks

Tot nu toe wil geen van de mensen die ik lang heb gesproken met naam en toenaam naar buiten treden. Als journalist vind ik anonimiteit een probleem. Het punt is: dan krijg ik dus niemand te spreken.

Moet je beter zoeken, kun je zeggen. Daar zit veel in. Maar ik wil juist die ‘stille’ PVV-stemmers en potentiële PVV-stemmers aan het woord laten. Helemaal omdat die zo totaal anders zijn en denken dan de cliché boze witte man.

Uiteraard heb ik zelf de identiteit van de mensen die ik spreek geverifieerd. Ze hebben de tekst nagezien op fouten of verkeerde bewoordingen. Ze gaan ook reageren, zodat jullie zelf vragen aan ze kunnen stellen.

Dat maakt het internet zo geweldig; we kunnen nu eindelijk allerlei mensen een stem geven. Het is niet ideaal, en ik vind anonimiteit alleen in het uiterste geval acceptabel. Maar als je ziet hoe we in Nederland nu tegenover elkaar staan en dat ‘niet gehoord worden’ een heel belangrijke bron van onvrede is, hebben we denk ik nu zo’n uiterst geval.

‘Heel veel Hindoestanen in mijn kring stemmen op Geert Wilders’ Het is alsof we het verleerd zijn: zonder ruzie een gesprek voeren over onze politieke verschillen. Daarom sprak ik een werkende rechtenstudente uit Zuid-Holland. Ze wil PVV stemmen op 15 maart. Lees mijn interview hier terug Kunnen we praten? Want ook Nederland valt uiteen Het is alsof we het verleerd zijn: zonder ruzie een gesprek voeren over onze politieke verschillen. Toch wil ik het hier proberen. Mét jullie. Lees mijn verhaal hier terug

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van dit initiatief? De komende tijd schrijf ik een serie verhalen op De Correspondent en in het AD en de daarbij aangesloten regionale kranten. Wil jij als eerste een seintje ontvangen als ik een nieuw stuk publiceer? Schrijf je in voor mijn mail Lees verder Tegelijkertijd met Kunnenwepraten.nl verschijnt het gelijknamige boek, dat uitkomt bij uitgeverij Atlas Contact. Lees er hier meer over