Spring naar inhoud

In maart bekijken we de Tweede Kamerverkiezingen vanuit diasporisch perspectief. Kom je ook?

Terwijl een groot deel van Nederland zijn hart vasthoudt voor Trumpiaanse taferelen, zal het verschil deze verkiezingen waarschijnlijk gemaakt worden door jongeren.

We zagen hoe een generatiekloof de Brexit tekende. We zagen hoe jongeren de opkomst van Bernie Sanders mogelijk maakten.

Ook in Nederland wordt een generatie jongvolwassenen politiek bewust. Vooral biculturele millennials zijn in toenemende mate politiek actief en komen in beweging tegen xenofobie en institutioneel racisme.

Dit jaar mogen 850.000 jongeren, goed voor tien zetels, voor het eerst stemmen.

Met als doel deze generatie verder te mobiliseren, organiseer ik met Studio Narrative een politieke helpdesk en verkiezingsdebat in Rotterdams debatcentrum Arminius. De avond heet Concrete Blossom en wil al deze jongeren bewust maken van hun potentieel. De helpdesk is van 10 tot 17 maart geopend in de Blaaktoren, aan Kolk 90 in diezelfde stad.

Op 11 maart worden vanaf 20 uur de lijsttrekkers van Denk en Artikel 1, Sylvana Simons en Tunahan Kuzu en kandidaat Tweede Kamerleden Don Ceder (ChristenUnie), Amma Asante (PvdA) en Mpanzu Bamenga (D66) gedaagd voor een tribunaal van biculturele millennials bestaande uit Nawal Mustafa, Che Brandes Tuka en Simone Zeefuik.

Concrete Blossom belicht de verkiezingen met de helpdesk en avond vanuit een diasporisch perspectief. Waarom? Onze grote steden worden steeds diverser en dat betekent dat er nieuwe vragen gesteld moeten worden. Wat is de politieke betekenis van niet-witte personen binnen de landsgrenzen van een voormalig koloniale grootmacht? Hoe komt deze historische context van onze multiculturele samenleving in alle lagen van de samenleving terug? Hoe speelt dat deze verkiezingen?

We gaan het erover hebben. Hopelijk mét jullie!

Vimeo
Bekijk hier een video over onze avond
Lees hier meer over de helpdesk en het debat En hier kun je kaarten kopen voor de avond
Schrijver, gespecialiseerd in straatcultuur en stedelijkheid