Spring naar inhoud

Leestip: hoe de makers van Kony 2012 zich nu direct mengen in de oorlog tegen de rebellenleider

Weet je nog, Kony 2012? Dat viral filmpje over de brute rebellenleider Joseph Kony? Het doel was Kony zó bekend te maken dat hij binnen het jaar gepakt zou worden. Kony is nu, vijf jaar later, nog steeds op vrije voeten. En de ngo achter het filmpje - Invisible Children - blijkt een wonderlijke transformatie te hebben doorgemaakt.

Je hoort bijna nooit meer iets over het Lord’s Resistance Army (LRA). Maar nog altijd plunderen, ontvoeren, verkrachten en moorden de discipelen van Kony in centraal Afrika.

Er lijkt dus weinig veranderd sinds Kony 2012. Journalist David Gauvey Herbert vroeg zich dan ook af hoe het ervoor staat met Invisible Children, nu hun belofte van 2012 niet waar is gemaakt. Het resultaat van Herberts zoektocht is een geweldig artikel in Foreign Policy deze week.

Invisble Children is zich namelijk sinds 2012 steeds meer gaan mengen in het conflict met de LRA. De organisatie runt nu een radioservice in centraal Afrika, waarop vrijwilligers in allerlei afgelegen dorpen LRA-misdaden doorgeven. De feiten die zo verzameld worden zijn dé inlichtingenbron voor de militairen in de regio die tegen de LRA strijden (AFRICOM, de Verenigde Naties, het Oegandese leger, de Amerikanen).

Het is een nogal ongebruikelijke tactiek voor een humanitaire ngo: het verstrekken van inlichtingen aan militairen. En: het is behoorlijk gevaarlijk voor de vrijwilligers die de radio’s bedienen. Iedereen kan namelijk meeluisteren als ze de juiste frequentie weten.

Lees dit verhaal als je meer wilt weten over de strijd tegen Kony - het is een onwaarschijnlijke saga.

Lees hier het stuk van David Gauvey Herbert
Vimeo
Fris hier je geheugen even op: Kony 2012
In dit stuk schreef ik eerder over het Lord’s Resistance Army van Kony
Correspondent Globalisering