Tot een week geleden telde het Facebookevenement Bron: De Volkskrant: 'Knoops: komst Turkse minister tegenhouden kan leiden tot diplomatieke rel' Mevlüt Çavusoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, zou naar partycentrum De Heerlijkheid in Rotterdam komen om ja-stemmers te werven voor het referendum over de Turkse grondwet. Een rampzalige wet, Human Rights Watch analyseerde de voorgestelde wetswijzigingen in dit artikel. constateren mensenrechtenorganisaties, die de scheiding der machten zou verzwakken en de macht van de president vergroten.

De Nederlandse politiek zag dat niet zitten. ‘We geloven dat de Nederlandse publieke ruimte niet de plek is voor andermans politieke campagnes,’ Dat schreef Lodewijk Asscher op Facebook. zei Lodewijk Asscher.

Vrijheid, maar nu even niet

Vreemd, want de Nederlandse publieke ruimte wordt met enige regelmaat gebruikt door buitenlandse politici om campagne te voeren.

Vorig jaar kwam de Britse politicus Nigel Farage nog hiernaartoe om Bekijk hier beelden van Nigel Farages bezoek aan Nederland. een ‘nee’ te bepleiten in het Oekraïnereferendum. Goed voor Brexit-stemmers, zei hij.

En twee jaar geleden kwam niemand minder dan Çavusoglu SonHaber berichtte - in het Turks - over het onopgemerkte bezoek van de Turkse minister. nog naar Rotterdam om campagne te voeren voor de Turkse parlementsverkiezingen. Toen kraaide er geen haan naar.

Andersom is dat overigens ook zo: vorige maand vond er een verkiezingsdebat van Nederlandse Kamerleden plaats Meer over het verkiezingsdebat op de Nederlandse ambassade in Londen. op de ambassade in Londen.

We vinden het dan ook ongehoord als onze politici niet de buitenlandse publieke ruimte mogen gebruiken. Zeven jaar geleden weigerde de Britse regering Geert Wilders de toegang tot het Verenigd Koninkrijk. Hij zou naar Londen afreizen om zijn anti-islamfilm Fitna te vertonen. ‘Churchill, de kampioen van het vrije woord, draait zich om in zijn graf,’ De opmerking van Hans van Baalen over het niet-toelaten van Wilders. oordeelde VVD-Kamerlid Hans van Baalen destijds.

Dit is precies wat Erdogan wil

Toch: een Turkse minister die zijn recht op vereniging en meningsuiting zou uitoefenen, dat zag de Nederlandse politiek niet zitten. De lijsttrekkers van alle grote partijen vonden het prima om de Turkse minister tegen te houden. De discussie bij Pauw en Jinek over het bezoek van de Turkse minister. Bij Pauw & Jinek zat Jeanine Hennis-Plasschaert (minister van Defensie, VVD) openlijk te speculeren of ‘brandveiligheid’ niet ingezet kon worden om de bijeenkomst niet door te laten gaan.

Een westerse regering die zich in rare juridische bochten wringt om een Turkse hoogwaardigheidsbekleder zijn rechten te ontzeggen? De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ziet niets liever. Onmiddellijk stuurde hij aan op escalatie en begon met sancties te dreigen. De Nederlandse regering trok daarop de landingsrechten voor het vliegtuig van minister Çavusoglu in.

Meer drama, moet Erdogan gedacht hebben: laat ik een minister die toevallig in de buurt is Nederland inrijden om zich als martelaar van het vrije woord op te werpen

Meer drama, moet Erdogan gedacht hebben: laat ik een minister die toevallig in de buurt is Nederland in rijden om zich als martelaar van het vrije woord op te werpen. De Nederlandse regering gaf hem wat hij wilde: die minister werd gisternacht het land uit geëscorteerd. ‘Democracy, fundamental rights, human rights and freedoms,’ De tweet van de Turkse minister van Familiezaken over Nederland. twitterde de Turkse minister van Familiezaken daarop. ‘All forgotten in Rotterdam tonight. Merely tyranny and oppression.’

Een tamelijk potsierlijke uitspraak voor een minister wier regering de afgelopen maanden Bekijk hier het overzicht van de maatregelen van de Turkse regering sinds de coup. 125.000 overheidsdienaren heeft ontslagen, 40.000 Turken en 140 journalisten gearresteerd (waaronder Bekijk hier de artikelen van Ahmet Şik. Ahmet Şik Een artikel in Der Spiegel over de arrestatie van Şik. die ook voor De Correspondent schreef). Toch, we hadden het Erdogan niet veel makkelijker kunnen maken. Honderden woedende Turkse-Nederlanders die de straat opgaan - een nationalistisch vreugdevuur moet aangegaan zijn in Ankara.

En toen de Britten een jaar of zeven geleden Wilders de toegang weigerden, ging het precies zo. Met vijftig journalisten vloog Wilders naar Londen, waarna hij - goh - het land niet in kwam en met de verzamelde media weer terug kon vliegen. Dank je wel dwaze Britten, moet Wilders gedacht hebben, weer een paar achtuurjournaals erbij.

Dat is nu niet anders. Een paar dagen voor de verkiezingen zal dit onderwerp de talkshows, de kranten en journaals domineren. Onderwerpen die nauwelijks besproken werden deze verkiezingen, Hier kun je de podcast van Rob Wijnberg, Jelmer Mommers en mij luisteren over deze onderwerpen. zoals schuldproblemen en klimaatverandering, zullen weer onbesproken blijven.

Was getekend...

Het had makkelijk anders gekund.

‘Meneer Rutte, er schijnt een Turkse minister naar Nederland te komen om campagne te voeren, dat kan toch niet?!’

‘Ik vind dat ongebruikelijk en onverstandig. Maar in Nederland heeft iedereen het recht om in achterafzaaltjes in Rotterdamse partycentra abjecte dingen te roepen. We geloven namelijk in de vrijheden van meningsuiting en vereniging, juist voor die mensen met wie wij het fundamenteel oneens zijn. Wij geven die vrijheden niet zomaar op - niet uit angst voor Wilders, niet om goedkoop stemmen te scoren. En ik hoop dat onze Turkse medelanders - als ze straks moeten stemmen - hun vrijheden ook niet zomaar opgeven.’

Was getekend, Mark Rutte, liberaal.

Verder lezen?

De Franse boerkini-fatwa laat zien: het Westen is zijn zelfvertrouwen kwijt In Frankrijk geldt al in meer dan twintig steden een verbod op religieuze kledij op het strand - met absurdistische taferelen tot gevolg. Voorstanders zien een westerse cultuur die haar zelfvertrouwen heeft hervonden. Ik zie vooral het omgekeerde. De Franse boerkini-fatwa laat zien: het Westen is zijn zelfvertrouwen kwijt Waarom we ons juist nu niet mogen overgeven aan cynisme Deze tijd snakt naar een weg voorwaarts, een nieuwe droom. Maar bedenk: een tijdgeest verandert nooit zomaar. Het gebeurt nooit in één klap, maar gestaag. Daarom moet het verzet iedere dag plaatsvinden. Lees het verhaal van Rutger hier terug