Wat is de relatie tussen Donald Trump en Rusland?

In potentie zien we hier een schandaal in de maak van immense proporties. De vergelijking met eerdere desastreuze crises van het Amerikaanse presidentschap, zoals Watergate, zijn snel gemaakt, met dit verschil: als het waar is dat Vladimir Poetin niet alleen zijn trukendoos heeft opengetrokken om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden, maar ook een chantabele Kremlinmarionet in het Witte Huis neer heeft gezet, dan is Watergate een bonnetjesaffaire vergeleken bij deze succesvolste politieke coup uit de moderne geschiedenis.

Als, als, als.

Dat is op dit moment een groot probleem met dit verhaal. Wat is feit, wat is fictie? Zin en onzin? Heeft het campagneteam van Trump met Rusland samengewerkt om de campagne van Hillary Clinton te beschadigen? Zijn enkele van Trumps nauwste adviseurs vooruitgeschoven posten van Vladimir Poetin? En is Donald Trump chantabel door sekstapes en andere rottigheid?

Hierbij een poging om wat duidelijkheid te scheppen in dit explosieve dossier.

Wat zijn de belangrijkste feiten?

1. Op 6 januari gaf het Office of the Director of National Intelligence een vrij met daarin de conclusie dat de Democratische Partij is gehackt door Russische hackers met als doel de verkiezingen te beïnvloeden. Die conclusie werd gestaafd door inlichtingen van de NSA, CIA en FBI. Hieruit zou blijken dat Poetin persoonlijk opdracht heeft gegeven om Trump te helpen.

2. naar coördinatie tussen de campagne van Trump en Rusland in het verspreiden van de gestolen documenten.

3. Het is een onderzoek, dus het betekent nadrukkelijk niet meteen dát er coӧrdinatie is geweest.

4. Er zijn overduidelijke warme banden tussen een aantal kernleden van team-Trump en het Russische establishment. Namelijk:

5. Zeer pikant is de rol van Paul Manafort, Trumps campagneleider van april tot augustus 2016. Hij heeft voor de Russische miljardair Oleg Deripaska, een bondgenoot van Poetin, gewerkt en kreeg in ieder geval 10 miljoen dollar om de belangen van Poetin te bevorderen, aldus op 22 maart 2017. Maar dat was niet alles: Manafort trad in september 2016 plotseling af als campagneleider, toen bleek dat hij tussen 2007 en 2012 meer dan 12 miljoen dollar had gekregen van Viktor Janoekovytsj, de pro-Russische oud-president van Oekraïne. Sterker, The New York Times meldde Dit is nog niet bevestigd door de FBI.

6. Minstens zo pikant is het verhaal van Michael Flynn. nadat bleek Later bleek dat hij ook geld had ontvangen van Russische bedrijven voor speeches. Tevens was hij betaald commentator voor de Russische tv-zender RT.

7. Jared Kushner, de schoonzoon van Trump en een van zijn naaste adviseurs, vergezelde Flynn bij zijn gesprekken met Kisljak. Kushner is een van de belangrijkste adviseurs van zijn schoonvader. Hij is afgelopen week ook aangesteld als hoofd van een commissie die de federale overheid bedrijfsmatiger moet laten werken.

8. Dat deed hij tijdens een hoorzitting van de Senaat. Sessions sprak ambassadeur Kisljak in juli en september 2016. Hij was toen senator en een belangrijke adviseur voor de Trump-campagne. Waarover die gesprekken zijn gegaan, is niet bekend.

9. een ‘political operative’ en vriend van Trump de mysterieuze hacker die de diefstal van Clintons e-mails opeiste. Dat ging over de gestolen documenten, nog voor ze werden gelekt. (De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat achter Guccifer 2.0 Russische inlichtingendiensten zitten.)

10. En Trump zelf? Bekend is dat Trump al enkele keren heeft gezegd Poetin te bewonderen en dat hij de banden tussen de VS en Rusland wil aanhalen.

11. Donald Trump heeft financiële belangen in In ieder geval in het verleden. Hoewel hij sinds de verkiezingen hard roept dat dat niet het geval is,

12. En dan is er nog het saillante rapport van oud-Brits spion Christopher . Steele kreeg de opdracht van Republikeinen die tegen Trump waren om vuile was van Trump te vinden. Later werd hij door Democraten betaald. Steele was naar eigen zeggen echter zo geschokt door wat hij ontdekte, dat hij het dossier aan de FBI heeft gegeven.

13. Zijn anonieme bronnen vertelden hem dat Rusland al zeker vijf jaar Trump probeerde te beïnvloeden. Ze boden hem lucratieve deals aan (die Trump niet zou hebben aangenomen). Explosief was de beschuldiging dat er van Trump een sekstape zou zijn gemaakt. Hij zou prostituees hebben aangezet om op het hotelbed waarin de Obama’s ooit eens overnachtten te plassen. Op dit moment is de enige bron voor deze aantijgingen en is het niet bevestigd.

14. Het onderzoek naar de relatie is een puinhoop. Want:

15. De eerste verantwoordelijke is het hoofd van het ministerie van Justitie, Jeff Sessions. Alleen is hij nu zelf in de problemen gekomen, omdat hij over zijn Russische contacten onder ede heeft gelogen. Hij heeft moeten beloven zich niet met het onderzoek te bemoeien.

16. En dan is er James Comey, het hoofd van de FBI. Ook hij is niet onomstreden. De Democratische leider in de Senaat, Harry Reid, heeft er nog voor de verkiezingen bij Comey op aangedrongen het onderzoek naar de campagne van Trump te openbaren. De FBI-baas weigerde. Wél liet hij daags voor de verkiezingen weten dat het onderzoek naar de gestolen e-mails van Hillary Clinton was heropend, iets wat niet helemaal leek te kloppen. De FBI-baas werd er daarom van verdacht er een politieke agenda op na te houden. Overigens Newsweek gisteren dat Comey wel degelijk naar buiten wilde treden, maar dat het Witte Huis dat niet toestond.

17. De derde verantwoordelijke is Devin , de parlementariër die voorzitter is van het inlichtingencomité van het Huis van Afgevaardigden. Hij leidt het parlementaire onderzoek naar de relatie tussen de Trump-campagne en Rusland. Nunes heeft zich de afgelopen week echter enorm in de nesten , toen bleek dat hij informatie heeft uitgewisseld met de staf van president Trump. Een bizarre gang van zaken.

18. Gisteren senatoren van zowel de Republikeinen als de Democraten bekend, dat de Senaat zal volharden in het onderzoek naar de banden tussen Trump en de Russen.

En dus? Wat nu?

De warme banden tussen enkele van Trumps trouwste kompanen en Russische overheidsdienaren zijn opvallend. Dat Trump zijn campagne heeft laten leiden door Paul Manafort, een man die betaald heeft gekregen om de belangen van Rusland in Washington te bevorderen, is simpelweg dubieus. En het feit dat zowel Michael Flynn als Jeff Sessions, die als respectievelijk National Security Advisor en minister van Justitie twee van de belangrijkste posities van de Trump-regering in (zouden) nemen, glashard logen over hun Russische contacten, is zorgwekkend.

Maar dit wil nog niet zeggen dat hier kwade opzet achter zit, in de zin van een complot georkestreerd door Poetin. De personen die de campagne van Trump hebben geleid en in zijn overgangsteam zaten, zouden ook andere, valide redenen kunnen hebben.

We weten alleen echt zeker dat de FBI sinds de zomer van vorig jaar onderzoek doet naar links tussen de Trump-campagne en de Russische inlichtingendiensten.

En Trump zelf? Wat wist hij over de banden van zijn medewerkers? Wat zijn zijn banden met Rusland? Wat klopt er van Steeles rapport? Onzin, waar of een beetje waar?

Vragen, vragen, vragen.

‘Op dit moment, weten we eerlijk gezegd echt niet welke van de drie mogelijke scenario’s het meest waarschijnlijk is: geen complot met Rusland, een complot zonder dat Trump er weet van had, of een complot met Trump die er wel weet van had. En dat is op zichzelf reden tot zorg. Het idee dat de Amerikaanse president bij zoiets betrokken kan zijn, zou totaal absurd moeten zijn. Het feit dat de FBI misschien wel bewijzen heeft dat dit waar kan zijn, vertelt veel over wat voor land Amerika vandaag de dag is.’

Wordt vervolgd.

Meer lezen?

Waarom Trumps banden met Rusland in potentie nog erger zijn dan Watergate Nooit eerder werd er een onderzoek gedaan naar de president van de Verenigde Staten vanwege samenzwering met een buitenlandse machthebber. Intussen gedraagt ook de voorzitter van de onderzoekscommissie zich meer als een schoothondje dan als een waakhond. En dat is nog maar het begin. Lees het verhaal van Sarah Kendzior hier terug Wij mailen over de Duitse en Franse verkiezingen. Die bepalen de toekomst van Europa De verkiezingen in Frankrijk en Duitsland bepalen de toekomst van Europa. Daarom mailen wij elkaar het komend jaar vanuit Parijs en Berlijn. Deze keer: hoe het nationalisme in beide landen de verkiezingen vormgeeft. Lees het verhaal van Marijn en Wilfred hier terug Waarom ik De Correspondent ga helpen de wereld te veroveren Wat als nieuwsorganisaties elk onderdeel van hun werk in dienst zouden stellen van vertrouwen? Hoe zou dat eruitzien? Mijn antwoord: zoals dit platform. Daarom ga ik De Correspondent helpen met het lanceren van The Correspondent, haar Engelstalige uitbreiding. Lees het verhaal van Jay hier terug