Spring naar inhoud

Deze site brengt het stemgedrag van partijen letterlijk in beeld

In januari lanceerden we in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (en de Universiteit Leiden) een tool waarmee je inzicht kunt krijgen in het stemgedrag van partijen in de Tweede Kamer. Dit soort hulpmiddelen bestonden al, maar tot nu toe was er nog niet een waarmee je zo fijnmazig kon zoeken hoe partijen hebben gestemd voor moties, amendementen en wetsvoorstellen.

Als je bijvoorbeeld wilt weten hoe de SGP stemt over vrouwenrechten, kun je daar makkelijk achter komen en meteen alle relevante teksten erbij halen. Op basis van deze tool hebben we een aantal verhalen gemaakt, de links vind je hieronder.

Uiteraard hebben we deze informatie vrijgegeven en zijn er mensen mee aan de slag gegaan. Een van de bijzonderste resultaten is deze visualisatie, gemaakt door een aantal studenten van de UvA. Ze ontsluit de data grafisch, waardoor je wat makkelijker inzicht krijgt in de stemverhoudingen. Neem dus vooral even een kijkje en klik op bovenstaande link.

Verkiezingsprogramma’s draaien om woorden. Helpen jullie mee partijen af te rekenen op hun daden? Wat stemt het parlement, de database. Op welke partij kun je het beste stemmen als het om Europa gaat. Welke partijen investeren in de belangrijkste ontwikkelingsperiode van een mens: nul tot vier jaar? Dit zijn de partijen die klimaatverandering serieus tegengaan De PVV is economisch helemaal niet links. Integendeel Welke partij gaat eindelijk zorgen voor vaderschapsverlof? In daden is de VVD juist tégen betere opvang in de regio (en andere migratiebeloften onder de loep) Voor een veiliger Nederland moet je juist niet bij de VVD zijn Wat stemt het parlement, de visualisatie
Correspondent Surveillance & Technologie