De komende tijd onderzoek ik of het model van De Correspondent ook elders werkt. Dit kunnen jullie verwachten

Vorige week konden jullie hier lezen dat ik de eerste ambassadeur van De Correspondent in de Verenigde Staten ben. De VS? Ja, De Correspondent gaat een internationale, Engelstalige editie opzetten, en daar ga ik ze bij helpen.

Ik ben professor aan de New York University en mijn hulp zal vooral academisch van aard zijn. Met behulp van 515.000 dollar van de Knight Foundation en het Democracy Fund ga ik – met een nog aan te stellen Research Director – een jaar lang onderzoek doen naar lidmaatschapsstrategieën.

Ik wil graag weten wat de Amerikaanse journalistiek kan leren van het succes van De Correspondent, of een zelfde soort ledenmodel haalbaar is. Zo’n ledenmodel is niet alleen uit te drukken in geld, maar vooral ook in de vorm van vertrouwen en samenwerking tussen journalisten en leden.

Dit onderzoeksproject, genaamd The Membership Puzzle Project, zal De Correspondent helpen om uit te breiden naar het Engelse taalgebied. Want het feit dat het model zich heeft bewezen op de Nederlandse markt betekent niet dat het klakkeloos kan worden overgenomen in de VS, met negentien keer zoveel inwoners en een heel andere journalistieke traditie.

In het kader van The Membership Puzzle Project gaan we ook een hoop schrijven over onze bevindingen. De bevindingen publiceren we op de website van het project. We zullen allerlei mensen interviewen: van Nederlandse leden van De Correspondent tot media die pogingen hebben gedaan om een lidmaatschapsmodel op te zetten.

Het zou zonde zijn als jullie daar niets van meekrijgen. Daarom zullen we geselecteerde artikelen naar het Nederlands vertalen en publiceren op De Correspondent. Vandaag trap ik af met een interview met vier leden die vertellen waarom ze lid zijn.

Heb je tips voor ons onderzoek? Die kun je mailen naar ideas@membershippuzzle.org

De website van de Membership Puzzle Project kun je hier vinden Lees op De Correspondent waarom ik De Correspondent ga helpen Hier kondigt De Correspondent aan waarom het de Atlantische oversteek gaat maken Hier vind je diezelfde aankondiging, maar dan in het Engels Dit vertelden leden mij toen ik vroeg waarom ze lid zijn van De Correspondent
Professor aan de New York University
Jay Rosen