Hallo luisteraars! Een week vertraagd, maar niet getreurd want we hebben ditmaal een echte deskundige uitgenodigd. We spreken deze keer met hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit en voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde.

Nu is onze ervaring met economen interviewen niet erg goed. Meestal lijkt het alsof je een andere taal spreekt. Bij Bas Jacobs is dat niet zo. Hij luistert naar andersdenkenden, is bereid zijn mening aan te passen én is heel goed in staat de uitgangspunten van de economie te verdedigen. Dat, en het feit dat hij maar liefst vier coupletten van uit zijn hoofd mee kan rappen, maken hem tot een interessante gast.

De onderwerpen die langskomen:

  • Wat we kunnen leren van de financiële crisis,
  • Of je economie kunt bedrijven zonder politiek te bedrijven,
  • Waarom de kabinetten Rutte I en II níet economisch succesvol waren,
  • En hoe het toch kan dat bijna alle media (in tegenstelling tot economen) zich achter het begrotingsdogma van het laatste kabinet schaarden.

Meer lezen?

Waarom de doorberekeningen van het CPB misleidend zijn De SP zorgt op korte termijn voor de meeste banen, de VVD op lange termijn voor de minste werkloosheid. Tenminste, als je de doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) van de verkiezingsprogramma’s erbij pakt. Maar bij die berekeningen doet het CPB nogal wat twijfelachtige aannames. Waarom de doorberekeningen van het CPB misleidend zijn In de economie valt een appel níet altijd naar beneden (ook al zeggen economen vaak van wel) Economische voorspellingen, onze samenleving draait erop. Het probleem: economen kúnnen de toekomst helemaal niet voorspellen. Want sociale wetenschap gaat ook over waarden, motieven, verwachtingen en onzekerheden. Een pleidooi voor meer economische bescheidenheid. In de economie valt een appel níet altijd naar beneden (ook al zeggen economen vaak van wel) Onderzoek wijst uit: 48 procent van de economen zijn spugende lama’s Statistisch onderzoek: overheden, bedrijven en wetenschap draaien erop. Maar een heel groot deel van de statistische verbanden is gebaseerd op toeval - op net zolang proberen tot je het gewenste resultaat hebt. Hoe herken je dit misleidende gegoochel met cijfers? Onderzoek wijst uit: 48 procent van de economen zijn spugende lama’s