Spring naar inhoud

Mijn Politiek Lexicon stopt. Hier kun je alle verhalen teruglezen

Na anderhalf jaar stopt het Politiek Lexicon dat ik op De Correspondent vormgaf. De Correspondent had behoefte aan een grotere frequentie waarmee verhalen zouden verschijnen, maar door mijn primaire, academische activiteiten en mijn overige publieke activiteiten kan ik niet aan die productiedruk voldoen.

Er is, denk ik, een aantal mooie stukken verschenen die hopelijk discussie blijven opleveren. Zo schreef ik over hoe politici drones depolitiseerden - er een technische aangelegenheid van maakten - terwijl die in het Midden-Oosten levens kosten en onze eigen democratie uithollen. Over Europa, waarin een neoliberaal project nog altijd gelegitimeerd wordt met het dreigement van oorlog. Over het verwijt van ‘politieke correctheid’ als manier om links het zwijgen op te leggen.

En schreef Gloria Wekker voor het lexicon over witte onschuld: over hoe racisme door de koloniale geschiedenis vergeten, ontweken en ontkend blijft worden. Ook René ten Bos en Eva van Gemert droegen bij, respectievelijk met stukken over bureaucraten en over de politiek van humanitaire redding op de Middellandse Zee.

Naast het Lexicon schreef ik op De Correspondent stukken over terrorisme in Europa en over wat links kan leren van het fenomeen Trump.

Veel dank voor jullie bijdragen, vragen en kritiek. De verhalen en discussies kunnen via de links hieronder teruggelezen worden.

Lees hier al mijn verhalen terug Lees hier het verhaal van Gloria Wekker terug Lees hier het verhaal van René ten Bos terug En lees hier het verhaal van Eva van Gemert terug