Beste,

dat lezen stress kan verminderen, focus verhoogt en het geheugen kan verbeteren. Iedere lezer met een smartphone weet echter dat het in deze beeldoverladen tijden steeds moeilijker wordt om je te concentreren op een boek.

zette daarom met behulp van experts manieren op een rijtje om meer en geconcentreerder te lezen.

Zo wordt geadviseerd vooral overal en altijd een boek bij je te hebben, zodat je in de kleine pauzes tussen activiteiten even kunt lezen. Het is daarbij aan te raden om ook echt een fysiek boek te kiezen, omdat dat minder afleidt dan elektronische alternatieven.

Verder blijkt het gigantische aanbod aan boeken de moderne lezer nogal eens te demotiveren. Een keuze maken kan vermoeiend zijn. Daarom wordt het belang benadrukt van goede gecureerde lijstjes – boekentips dus van een bron die jij vertrouwt.

Ik maak voor mijn eigen selectie, behalve van de kranten, graag gebruik van het fijne blad (een jaarabonnement kost een prikkie!) met mooie lange besprekingen van altijd interessante boeken. En de boekenpodcasts van en zijn ook zeer behulpzaam. We hebben er sinds kort bovendien een Nederlandse bij in de vorm van van de VPRO, waarin boekenkenner Anton de Goede vergeten of nooit ontdekte literatuur aanraadt.

Ook in deze wekelijkse mail zal ik je met regelmaat wijzen op boeken die ik het aanraden waard vind.

Drie schrijvers om op je leeslijst te zetten

Deze week, bijvoorbeeld, las ik net als veel collega’s met bewondering de nieuwe roman van schrijver, dichter en theatermaker Marjolijn van Heemstra, Het is een klein, elegant boek met een groot verhaal over oorlog en vrede. Van Heemstra verweeft een familiemythe over een verzetsheld met het zeer intieme relaas van een zwangerschap. Ze schakelt knap tussen de verschillende schalen en afstanden waarmee je de wereld kunt bekijken en laat zien hoe belangrijk het kan zijn om van perspectief te wisselen.

De wereld binnen- en buitenshuis en de relatie daartussen staan ook centraal in het werk van een van mijn meest geliefde schrijvers, Grace Paley (1922-2007). The New Yorker publiceerde deze week twee heel verschillende rollen die elkaar bij Paley juist versterkten en aanvulden. Het stuk is een goede introductie bij haar korte verhalen, waarover je binnenkort meer van me zult horen. Ik schreef namelijk de inleiding bij de Nederlandse vertaling van een van haar bundels, die volgende maand verschijnt.

Verder ben ik begonnen in de van de Turks-Amerikaanse Elif Batuman, The Idiot, die het ontwaken van een jonge schrijver volgt. Batuman ken ik van haar The Posessed uit 2010, over haar avonturen met Russische literatuur. Daarin vertelt ze onder meer waarom het haar tot dusver niet gelukt is om zelf een roman te schrijven. Ze had blijkbaar nog zeven jaar nodig.

Volgende week meer boeken, en dan stiekem toch ook weer wat televisie.

Correctie: in een eerdere versie van deze nieuwsbrief stond dat de tips van Harvard-onderzoekers kwamen. Dat is onjuist, het ging om een artikel in Harvard Business Review

Op de hoogte blijven van het moderne lijden op De Correspondent? In mijn tweewekelijkse mail praat ik je bij over 'het moderne lijden'. En hoor je wat je volgens mij niet mag missen aan artikelen, boeken, films, tv en andere cultuur. Meld je hier aan