De Correspondent wil, zoals jullie misschien weten, gaan uitbreiden met een Engelstalige versie - The Correspondent. En met het onderzoek daarvoor, The Membership Puzzle Project, gaat Emily Goligoski ons helpen.

Allereerst, wat was het Membership Puzzle Project ook alweer?

Het Membership Puzzle Project (MPP) is een samenwerkingsverband van De Correspondent en de New York University dat wordt door de Amerikaanse organisaties Knight Foundation, het Democracy Fund en First Look Media. Met het project willen we kennis uitwisselen om vier doelen te bereiken:

  1. Journalisten in Noord-Amerika informeren over wat De Correspondent in Nederland heeft geleerd over een ledenmodel
  2. De Correspondent informeren over de ervaringen van Amerikaanse nieuwssites met het proces om van lezers leden te maken. (Het verschil in het kort: abonnees betalen in ruil voor een product. Leden waarderen niet alleen het product, maar geloven ook in de zaak zelf en ondersteunen die op manieren die verder gaan dan het betalen van het lidmaatschap.)
  3. Een derde doel is om tot een ‘community of practice’ te komen rond het sociale contract dat er tussen een nieuwssite en zijn leden moet bestaan. We willen met mensen in contact komen die veel van die praktijk af weten.
  4. Een vierde doel is om de oprichters van De Correspondent te ondersteunen bij de introductie van het ledenmodel op de Amerikaanse (en bredere Engelstalige) markt; die introductie staat gepland voor de lente van 2018. Hoe meer kennis over hoe groter de kans op succes.

En hoe zit het met die nieuwe Research Director?

Officieel zijn we afgelopen week gestart en duurt het project een jaar. We hebben een belangrijke stap gezet door een deskundig en ervaren onderzoeker aan te stellen: gaat zich fulltime met bovenstaande (en andere) vraagstukken bezighouden. Op dit moment heeft Emily nog de leiding over het gebruikersonderzoek van The New York Times. Daarvoor werkte ze bij Mozilla, het bedrijf dat de gratis software voor de Firefox-browser ontwikkelt en waarvoor zij onderzoek naar verschillende soorten educatieve software heeft gedaan.

Emily heeft de master in Learning, Design and Technology gedaan, een programma van de Stanford-universiteit, waar ze werkte in de Haar expertise zit in de manier waarop ze nieuwe systemen ontwerpt: uit de verhalen van gebruikers leidt ze af wat de ingrediënten moeten zijn en vervolgens houdt ze zich daar in het ontwerpproces nauwgezet aan. Volgens mij is ze de perfecte Research Director voor ons Membership Puzzle Project. Emily is nu haar werkzaamheden bij The New York Times aan het afronden, op 30 mei begint ze aan ons project.

‘Ik ben een groot voorstander van het gebruik van multidisciplinaire methoden om lastige problemen op te lossen. En ik geloof in de gezamenlijke aanpak van dit project, de samenwerking van de journalistieke en academische wereld en van disciplines als technologie, vormgeving en psychologie, om tot duurzame wegen voor nieuwsorganisaties te komen,’ zegt ze.

‘De Correspondent heeft een unieke en sterke reputatie. Ik ben heel benieuwd hoe zij hun op de lezer gerichte redactie hebben opgezet. Ik heb veel opgestoken van gesprekken met lezers van The New York Times en verheug me erop met onze bevindingen de onafhankelijke journalistiek te laten floreren.’

Zodra Emily in functie is, gaan we contact leggen met nieuwssites die met ledenmodellen hebben geëxperimenteerd en met de ontwerpers van die sites. We komen naar Amsterdam om het team van De Correspondent te ondervragen over hun methodes en ontdekkingen. We gaan ook langs bij het digitale creatieve bureau Momkai, mede-oprichter van De Correspondent. We willen meer te weten komen over hun ontwerpfilosofie, Literatuuronderzoek maakt eveneens onderdeel uit van het project. een voorbeeld van literatuur over lidmaatschap in de nieuwsmedia.) Verder willen we contact zoeken met de mensen die we voor ogen hebben als we het over ‘leden’ hebben: om goed zicht te krijgen op hun overwegingen om kwaliteitsjournalistiek te ondersteunen.

Kan ik bijdragen aan deze puzzel?

Kennisdeling is essentieel voor het project, dus zullen we je maandelijks van onze vorderingen Zodra we onze vragen helder hebben benoemd en beschreven, maken we die openbaar. Inclusief witruimte voor de antwoorden. Voor als we zover zijn.

We noemen het een ‘lidmaatschapspuzzel,’ want buiten het vragen van geld voor het journalistieke product, doen nog veel meer stukjes ertoe: het kweken van vertrouwen, de ethische aspecten van betrokkenheid, de samenwerking tussen schrijvers en lezers, de rol van redacteuren en redactionele beoordeling, transparantie tussen de nieuwssite en de gebruikers ervan, het sociale contract dat ik al noemde, de onafhankelijkheid die voor confronterende en betrouwbare journalistiek een vereiste is, en de culturele opvattingen van verschillende landen en maatschappelijke groeperingen.

als je de updates van het project wilt ontvangen. En als je een vraag hebt of als je ons aan een puzzelstukje kunt helpen. Dat geldt ook voor literatuur: eigen onderzoek, wetenschappelijke artikelen, nieuwsverslagen, blogberichten of bestanden over lidmaatschap in het nieuws. Stuur ze ons vooral, dan kunnen we jullie ideeën met andere lezers delen.

Welkom bij de puzzel, Emily Goligoski!

Meer lezen?

Groot nieuws: Over een jaar kun je (hopelijk) ook The Correspondent lezen De beste Engelstalige journalistiek op een onafhankelijk, advertentievrij podium met wereldwijd bereik: die droom willen we vanaf vandaag werkelijkheid proberen te maken. In dit artikel praten we je bij over wat dat allemaal betekent. Lees het verhaal van Ernst-Jan en Rob hier terug Waarom ik De Correspondent ga helpen de wereld te veroveren Wat als nieuwsorganisaties elk onderdeel van hun werk in dienst zouden stellen van vertrouwen? Hoe zou dat eruitzien? Mijn antwoord: zoals dit platform. Daarom ga ik De Correspondent helpen met het lanceren van The Correspondent, haar Engelstalige uitbreiding. Lees mijn verhaal hier terug Wat betekent het voor jou om lid te zijn van De Correspondent? Vier leden vertellen Vorige week kondigde ik aan dat ik ga helpen met het lanceren van The Correspondent, haar Engelstalige uitbreiding. Graag neem ik jullie mee op mijn zoektocht naar wat De Correspondent is. Dit is wat leden mij vertelden over het platform, en waarom zij hun kennis er delen. Lees mijn verhaal hier terug