Beste,

Het was verwacht en toch schokt de beslissing van president Donald Trump. Hij haalt de VS uit het klimaatakkoord van Parijs.

I was elected to represent Pittsburgh, not Paris,’ aldus Trump. Maar juist in Pittsburgh heeft 80 procent op Hillary Clinton gestemd, antwoordde de burgemeester van de oude staalstad. ‘En wij houden ons aan Parijs, voor onze mensen, onze economie en onze toekomst.’

De in de rest van de wereld waren even bemoedigend. Algemene vastbeslotenheid om ‘Parijs’ te laten slagen. China en Duitsland, China en de EU, Poetin, iedereen doet mee.

Inspiratie voor anderen

The Washington Post herinnerde er kort voor Trumps aankondiging aan dat dit niet alleen zijn besluit is, maar de erfenis van de Republikeinse partij die jaren stemmen heeft geworven met

In The Financial Times constateert dat Trump zijn land afstuurt op America Alone, en als hij niet uitkijkt uitkomt op Trump Alone.

Volgens Politico ging het Trump nauwelijks om klimaat. Dit was de makkelijkste manier om, zonder op dat eigenwijze Congres te hoeven wachten, een naar de wereld op te steken.

De Europese Unie lijkt moed uit het krimpende Amerika te putten. De Commissie kwam met om de eenheid te versterken, nodig om de EU z’n rol in de wereld te laten spelen.

Intussen in Den Haag...

...komt een vergroening van het beleid misschien weer dichterbij. Dat is althans een redelijke verwachting als CDA, VVD en D66 weer aan de praat zouden raken met GroenLinks.

Dinsdag stelde de Tweede Kamer voormalig vice-president van de Raad van State Tjeenk Willink aan als informateur. Onder zijn leiding zijn de voormannen van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie weer betrokken bij het zoeken van een oplossing voor de vastgelopen kabinetsformatie.

Het wordt de kunst voor de informateur dichte deuren weer open te krijgen. Hij gaf daar de aanzet toe door in zijn inleidende persconferentie te wijzen op de urgentie van grotere thema’s. In dit schets ik zijn pleidooi om verder te kijken dan wie-met-wie.

Meerderheid favoriet

Tjeenk Willink zei te willen zoeken naar een meerderheidskabinet. Dat heeft de voorkeur van de meeste partijen.

Als dat niet lukt wordt waarschijnlijk ook de mogelijkheid van een minderheidskabinet onderzocht. Twee kenners van het parlementaire systeem hebben nog eens de voor- en nadelen op een rij gezet.

Wim hoogleraar staatsrecht in Leiden, zegt: waarom niet? Maar stelt vast dat het zelden goed is afgelopen.

Bert van den inventariseert ook de bescheiden ervaring die Nederland heeft met kabinetten die geen ‘eigen’ meerderheid in het parlement hebben. En is minder hoopvol.

Vandaar het zoeken naar een variant die niet bij ieder mediastormpje omwaait.

Parlement & BV Nederland

De nieuwe Tweede Kamer leeft voort in een soort niemandsland. Acute onderwerpen worden niet behandeld. Nieuwkomers zoeken nog hun weg. Een enkeling meent zijn kiezers te bedienen door een vleugel te installeren.

Potentieel interessant was de die de Kamer hield over het voornemen van minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) om wettelijk een verplichte bedenktijd in te lassen bij ongewenste overnames van Nederlandse bedrijven.

Enkele kopstukken uit het bedrijfsleven, vroeger zelf niet overnameschuw, pleiten er voor. Tegenstanders waarschuwen voor het internationaal irrelevant maken van de Nederlandse bedrijven.

De hoorzitting is hier De kwaliteit van de Kamercommssie is nog in opbouw. Als maandag de Amerikaanse Senaat oud-FBI-directeur Comey ondervraagt, wordt het vermoedelijk pittiger.

Brexit en Macron

Volgende week donderdag (8 juni) zijn de vervroegde Lagerhuisverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Premier May stond ruim 20 procent voor op Labour toen zij besloot een extra mandaat voor kloeke Brexit-onderhandelingen te vragen.

Intussen heeft zij de minder sociale kant van haar plannen moeten verdedigen en heeft de ouderwets-linkse Labour-leider Jeremy Corbyn een nieuw publiek gewonnen.

Gideon van The Financial Times vreest een schadelijk afglijden richting vruchteloos nationalisme.

Volgens de laatste peilingen is het verschil krapper geworden. Het gevaar van een bleek mandaat dreigt voor May. Voor de liefhebbers hier bij Stuk Rood Vlees de beste

Als Corbyn zou winnen gaat hij ook voor uittreding uit de EU, maar zachter. May belooft harde onderhandelingen, en als zij niet genoeg haar zin krijgt, dan maar geen verdrag. Veel commentatoren schrijven dat dit een gevaarlijke is. Onder anderen Rafael Behr in The Guardian.

Voor de Franse president zien de aanstaande Kamerverkiezingen er zonniger uit. Volgens de laatste peilingen zou hij een ruime kunnen krijgen voor zijn nieuwe République en Marche-beweging.

Tot volgende week.

P.S. Heb je tips voor deze wekelijkse nieuwsbrief? Schrijf naar marc@decorrespondent.nl. Aanraden aan een vriend(in)? Dat kan met deze

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!