Beste,

Een bus vol tachtigers komt naar u toe deze zomer! Zie:

Het beeld uit het persbericht van literair productiehuis Wintertuin.

De tachtigers trekken in een bus langs een aantal zomerfestivals en zullen vragen beantwoorden van het publiek - van kookkunsten tot omgaan met de liefde. Zo blijkt uit het persbericht dat mijn collega Floor Milar van naar mij doorstuurde.

Meestal heb ik het niet zo op persberichten. Wat het initiatief van langs de festivals gaan met ouderen mijns inziens toch interessant maakt?

Ik heb sinds de Dementiedagboeken veel interesse gekregen in initiatieven waarin ouderen een rol van (maatschappelijke) betekenis hebben. Die rol is nog veel te weinig voor ouderen weggelegd.

Dit terwijl ertoe doen van de meeste mensen en een bepalende factor is voor een zo gezond mogelijke oude dag.

En, in het geval van de Q&A with the Grey, valt er nog heel wat van hun levenservaring te leren. Ook al is wat iemand op leeftijd kan betekenen voor anderen natuurlijk per persoon verschillend.

Leestip: levensverhalen van mensen met dementie

The Guardian My Life Films. Dit is een gratis service voor mensen met dementie waarbij hun levens (of: de hoogtepunten daarvan) worden samengevat in een filmpje, dat een combinatie is van film, foto, muziek en verhalen over hun leven.

Mijn waarde socialemediacollega Riffy Bol tipte mij dit stuk via Twitter, en het is het lezen meer dan waard. Het is een mooi voorbeeld van een sociaal innovatief project dat niet draait om het behandelen van dementie, maar meer om het een stukje prettiger maken van het leven met dementie.

Een onderwerp dat ook aan de orde zal komen tijdens in Driebergen-Zeist volgende week, waar ik zal spreken over de toekomst van de ouderenzorg.

Ontdekking: het gen dat de kans op alzheimer verhoogt

Wetenschappers van drie Nederlandse universiteiten (Erasmus MC, VUmc, en TU Delft) hebben ontdekt welk gen verantwoordelijk is voor het overdragen van de erfelijke variant van de ziekte van Alzheimer,

Dit is wel nieuws waar jouw correspondent Oud worden van gaat verzitten. Want, hoe meer onderzoekers te weten komen over alzheimer, hoe meer kans er is dat de wetenschap dichter bij een geneesmiddel komt.

Een alzheimeronderzoeker vertelde mij echter dat van genezing bij mensen die de ziekte van Alzheimer op dit moment hebben waarschijnlijk geen sprake is. Dode hersencellen kun je niet meer tot leven wekken, stelt hij. Wel heeft hij hoop dat de ziekte voorkomen kan worden bij mensen die er aanleg voor hebben. Als je er vroeg bij bent, tenminste.

Binnenkort in de maak: een serie over moderne slavernij

Normaal schrijf ik over oud worden, maar soms komt er een ander onderwerp voorbij dat je aandacht zó grijpt als journalist, dat je er als vanzelf dagelijks mee bezig bent. Dat heb ik met het onderwerp ‘moderne slavernij’ en dan specifiek de meest voorkomende vorm wereldwijd: in het huishouden.

In mijn vorige twee nieuwsbrieven vertelde ik waarom dit onderwerp me raakt. Kortweg: ik las het allermooiste journalistieke verhaal in tijden. Vervolgens moest ik denken aan het lot van twee weesmeisjes in Marokko die vanaf dat ze een jaar of tien waren bij mijn familie van zonsopgang tot zonsondergang in het huishouden sloofden.

Heel wat leden van De Correspondent stuurden mij tips, inzichten en persoonlijke ontboezemingen rond het onderwerp (zoals beschreven in mijn vorige nieuwsbrief). Daar ben ik zeer verguld mee.

Vorige week ging ik in de zonnige redactietuin om de tafel met hoofdredacteur Rob, adjunct Rosan en eindredacteur Anna om te praten over moderne slavernij als verhaalidee. Goed nieuws, ik ga met een serie over moderne slavernij aan de slag! Na de zomer start mijn research en zal ik ook wat fondsen aanschrijven voor een reisbudget.

Een goed begin is de taal van mijn vader eindelijk beter te leren beheersen.

Op naar Marokko!

Mijn nieuwste aanwinst: een leerboek om ‘Darija,’ Marokkaans Arabisch, te leren.


Wil je per mail op de hoogte blijven van de stukken die ik publiceer? Momenteel onderzoek ik hoe het is om te leven met dementie, met hulp van vijftien mensen met dementie die mij bijpraten via hun spraakdagboek. Klik hier voor de wekelijkse mail van de correspondent Oud worden