Ik twijfel nooit of mijn havo- en vwo-leerlingen wel goed terechtkomen. De meeste havisten en vwo’ers zullen communicatieadviseur worden of een of andere afdeling gaan leiden - en daar hartstikke gelukkig mee zijn. De meesten kunnen niet wachten. School, dat vinden ze maar saai.

Hoe anders kijken de meisjes van het Zabuli Education Center in de Afghaanse hoofdstad Kabul tegen school aan. Zij willen een betere toekomst, voor zichzelf en voor hun land. Zoals een van de leerlingen zegt: ‘I want to be educated until I’m powerful.’

Alleen al in 2015 moesten 213 Afghaanse scholen hun deuren sluiten na een aanval of intimidatie

De documentaire What Tomorrow Brings gaat over die school, die in 2008 werd opgericht. Niet iedereen is daar blij mee. Iedere ochtend controleert de rector of het water niet is vergiftigd en of er geen gevaarlijke gassen in de school hangen.

Dat is niet overdreven. Alleen al in 2015 moesten 213 Afghaanse scholen hun deuren sluiten na een aanval of intimidatie. 50.000 meisjes konden daardoor niet naar school.

Trek tachtig minuten uit voor de film, die we hier tot en met 27 juni vertonen in samenwerking met droog je tranen na de scène waarin de lerares afscheid neemt van haar leerlingen en stel jezelf de vraag: is dat niet waar ook ons onderwijs in de kern om draait - een betere toekomst?

YouTube
Bekijk hier de trailer van de documentaire What Tomorrow Brings.

Meer weten?

Unieke beelden: Deze man trotseert de taliban om alle kinderen in Afghanistan in te enten Midden in talibangebied werkt Abdul Rashid, alias De rijdende mullah, aan zijn hartewens: alle kinderen in Afghanistan vaccineren. Normaal gesproken zouden wij daar niks van te zien krijgen, want iedereen met een camera is er verdacht. Toch kon Shoresh Kalantari er deze bijzondere film draaien. Bekijk hier de documentaire Basisschoolleraren gaan staken. En dat is terecht, want ze verdienen veel te weinig We stellen steeds meer eisen aan de leraar in het basisonderwijs, maar zijn salaris blijft achter. Meer dan 40.000 basisschoolleraren hebben zich daarom verenigd en eisen een beter salaris. Vandaag geven ze aan te gaan staken. Lees de analyse hier terug