Stap eens uit je mensenbubbel

Invisibilia, de NPR-podcast over de onzichtbare krachten die ons gedrag bepalen, is terug met seizoen drie. In de aflevering van vorige week, Reality (die uiteen valt in twee delen), komen twee onderwerpen aan bod die mij de afgelopen tijd bezighielden, namelijk: bubbels, en mensen die willen weten hoe het is om een dier te zijn.

(Eerder schreef ik over twee mannen die probeerden te leven als onder meer een geit, een das, en een otter.)

Als mens zit je ook maar in een bubbel, en Reality Part 2 opent met de Amerikaanse wetenschapper Alexandra Horowitz, die daar ooit uit probeerde te stappen omdat ze beter wilde begrijpen hoe het is om een hond te zijn.

Hoe ze dat deed? Door dat oh zo belangrijke hondenzintuig, het reukvermogen, een stuk intensiever te gebruiken dan voorheen. Ze vertelt er vermakelijk en hartverwarmend over - en de rest van de aflevering is ook zeker de moeite waard.

Reality Part 2 beluister je hier Alexandra Horowitz schreef het boek Inside of a Dog: What Dogs See, Smell and Know Lees ook: Het woord ‘bubbel’, doorgeprikt Lees ook: Deze mannen wilden geen mens meer zijn. Dus werden ze hert, vos, zwaluw en geit
Correspondent Cultuur en Clichés
Lynn Berger