Mocht je het onverhoopt hebben gemist: deze week is het project Nieuw Nederland van Jelle Brandt Corstius officieel van start gegaan. Voor dit project hebben we een speciale kaart gebouwd waarop leden van De Correspondent interessante, opzienbarende en misschien zelfs wel revolutionaire initiatieven kunnen aandragen die een blik werpen in de toekomst van Nederland. 

Het project is ontstaan uit Jelles onvrede over de aanhoudende somberheid in Nederland: al jaren hoor je niets anders dan crisis, crisis, crisis. Terwijl er zoveel geweldige initiatieven worden ontplooid: van projecten om voedselverspilling tegen te gaan tot dorpen die samen een windmolen exploiteren. Die innovatieve, hoopgevende kant van Nederland verdient net zoveel aandacht, vindt Jelle. Vandaar ook het motto: Stop bitching, start a revolution.

Om enige orde in de mogelijke chaos te scheppen, heeft Jelle twaalf thema’s aangedragen. We beginnen onze zoektocht met het thema Voedsel, vervolgens komt ruimte (in de zin van: ruimtelijke ordening) aan bod. Daarna volgen, in een nader te bepalen volgorde: Liefde, Onderwijs, Media, Energie, Water, Zorg, Sociale Cohesie, Religie, Ouderen en Financiën. 

De innovatieve, hoopgevende kant van Nederland verdient net zoveel aandacht als de crisis

Jelle zal sommige projecten die worden aangedragen zelf bezoeken en daar verslag van doen. Maar omdat hij natuurlijk niet overal langs kan komen, zijn over projecten die de aandacht verdienen meer dan welkom (met nadruk op journalistieke: stukken die enkel bedoeld zijn als reclame worden niet meegenomen).

Het uiteindelijk doel is een serie inspirerende artikelen over toekomstig Nederland én een overvolle kaart waarop je in één klap kunt zien hoeveel er wel niet gebeurt in ons ‘crisislandje.’ Dus, ken je een goed initiatief, meld die dan vooral aan, via de link naar de kaart van Nieuw Nederland hieronder.   

  Jelle vertelt over Nieuw Nederland in RTL Late Night Donderdag was Jelle Brandt Corstius te gast bij RTL Late Night om te vertellen over zijn eerste belevenissen op reis door toekomstig Nederland. Het idee om insecten te gaan eten in plaats van vlees - veel milieuvriendelijker - viel tot ieders verbazing in de smaak Bekijk hier het gesprek met Jelle terug