Beste,

Naar aanleiding van mijn stuk van afgelopen vrijdag over de overvloed aan festivals in de zomer en de levensstijl die ze vertegenwoordigden, raadde een lezer mij de bekroonde BBC-documentaireserie aan. Daarin onderzoekt filmmaker Adam Curtis de invloed van commercie op democratie en de fascinerende rol die Sigmund Freuds psychoanalyse daarbij heeft gespeeld.

De documentaire is me de afgelopen jaren misschien al wel twintig keer aangeraden door verschillende mensen, maar ik heb het klaargespeeld om nog steeds niet te hebben gekeken. En dat terwijl de hele film gewoon op YouTube staat (de kwaliteit laat wat te wensen over). Deze zomer zal het er dan eindelijk van komen.

Verder liggen voor de aankomende vakantie boeken klaar van Lieke Marsman, en Ariel Levy, Ook herlees ik een groot deel van het oeuvre van Adriaan van Dis. Met hem voer ik in augustus een lang gesprek over schrijven en leven.

Ik zal een tijd uit je mailbox verdwijnen, want na een korte vakantie leg ik een paar weken lang de laatste hand aan een nieuwe roman, die in januari moet verschijnen. Half september ben ik terug op De Correspondent met nieuwe delen van het Lexicon van het Moderne Leven. Heb je nog briljante ideeën voor onderwerpen, schroom niet om me te storen in Zuid-Frankrijk.

Tot over een paar maanden!