Schriele brugklasser Jack zit op de vloer van zijn slaapkamer een videospelletje te spelen. Tegenover zijn huis zit Celeste, zijn lerares Engels, in haar rode Corvette. Ze bespiedt Jack door een verrekijker en met haar slipje op haar enkels vingert ze zichzelf tot ze schraal is.
 
Jack is net veertien geworden. Celeste is twee keer zo oud. Ze heeft een ziekelijke fascinatie voor seks met puberjongens. Het moment dat ze voor Jacks huis zit te masturberen, vindt plaats ongeveer een week nadat ze hem voor het eerst haar klas binnen zag lopen. Het is liefde op het eerste gezicht voor Celeste. Jacks magere armpjes, zijn smalle borstkas, de donshaartjes op zijn gezicht... Volwassen genoeg om te snappen wat seks inhoudt, en tegelijk kind genoeg om haar blindelings te volgen. Zo heeft Celeste haar jongens het liefst.

Onlangs schreef ik een over een middelbare scholier die seksueel geïntimideerd zou zijn door zijn docent. Het feit dat de scholier in kwestie een jongen was, en de docent die hem geïntimideerd had een vrouw, leverde nogal wat onbegrip op. Veelgehoorde opmerkingen naar aanleiding van het voorval: ‘Die jongen weet niet wat hij mist,’ en: ‘Een vrouw doet zoiets niet.’

‘Veel mannen gaven aan dat ze op hun twaalfde of dertiende verleid werden door hun docente, en daar in hun puberale naïviteit op in gingen’

Sinds het online verschijnen van dat verhaal ontvang ik veel berichten van jongens en mannen die in hun jeugd geïntimideerd, aangerand of verkracht zijn door een vrouw. In veel van die situaties betrof het een docente, en vond het misbruik plaats over een langere periode. Veel mannen gaven aan dat ze op hun twaalfde of dertiende verleid werden door hun docente, en daar in hun puberale naïviteit op in gingen. Vaak zagen ze die tijd pas later, als volwassene, voor wat het was: misbruik. Dat misbruik leidde in bijna alle gevallen tot depressie en problemen met het beginnen of onderhouden van een relatie als volwassene. Bijna alle mannen gaven aan anoniem te willen blijven. Uit schaamte, of omdat ze het verder nog aan niemand verteld hadden.

Naar aanleiding van het verhaal ontving ik ook het onlangs verschenen boek De Lerares van Alissa Nutting. Dat boek vertelt de andere kant van het verhaal: het verhaal van de docente die haar leerlingen manipuleert en verleidt. Het is een roman over het leven van Celeste Prince, een lerares Engels. Op het eerste oog heeft Celeste alles goed voor elkaar: ze is getrouwd met een knappe en rijke man, heeft een vaste baan, een dikke auto en een groot huis met zwembad.
 
Maar al die pracht in haar leven dient voornamelijk als dekmantel voor haar geheime praktijken. Die baan als docent heeft ze alleen zodat ze dicht in de buurt van pubers kan zijn. En door haar man Ford, een agent, dicht bij zich te houden hoopt ze uit handen van de politie te blijven. Aangetrokken tot hem is ze niet, want hij is 31. Zo’n zeventien jaar te oud voor Celeste. Seks met hem verdraagt ze alleen als ze stomdronken of onder de invloed van slaapmiddelen is, daar ze het aanzicht en gevoel van een volwassen mannenlichaam afstotelijk vindt.

‘Seks met pubers was de enige manier om het spel spannend te houden’

Haar aantrekking tot jonge jongens verantwoordt Celeste als volgt: ‘Seks was voor mij een zeevrucht met de kortst denkbare houdbaarheidsperiode, die je moest plukken en opeten zodra je de behoefte had. Zelfs op hun zestiende of zeventiende leken mensen al zo gemakzuchtig om te gaan met hun verlangens dat ze hun vulgaire momenten niet meer objectief konden overzien. Ze sloten hun ogen om geen rare orgastische gezichten te hoeven zien. Seks met pubers was de enige manier om het spel spannend te houden. Ze zijn obsessief van nature.’

In het boek volg je Celeste vanaf het moment dat ze Jack ontmoet, tot het moment dat er een aantal dingen verschrikkelijk misgaat. Bij het selecteren van een geschikte jongen let Celeste op een aantal dingen: hij moet nerveus zijn, onervaren, en nieuwsgierig genoeg om op haar avances in te gaan. Fysiek heeft ze ook eisen. Baardgroei, een lage stem, geprononceerde spierbundels of andere tekenen van mannelijkheid leiden onverbiddelijk tot diskwalificatie. Verder moet de jongen ‘ofwel uit buitengewone zelfdiscipline, ofwel uit schaamte een geheim kunnen bewaren.’

Vertrouwen winnen, manipuleren, misbruiken

Nadat ze haar oog op Jack laat vallen, en hem een aantal keer bespiedt om zeker te weten dat hij degene is die ze wil hebben, brengt Celeste haar uitgebreide verleidingsplan tot uitvoering. Ze is een ongelofelijk onsympathiek mens, vooral vanwege haar onachtzaamheid voor alles om haar heen. Aardig is ze alleen tegen mensen waar ze iets aan kan hebben. Aandacht besteedt ze alleen aan zaken die haar direct ten goede komen.

Maar bij Jack is ze anders. Bij Jack is ze meelevend, verzorgend, bijna moederlijk. Ze wint zijn vertrouwen door hem over zijn verlegenheid heen te helpen. Ze prijst alles wat hij doet de hemel in en manipuleert hem op zo’n manier dat zijn zelfbeeld volledig af gaat hangen van wat zij van hem vindt. Ze speelt een complex psychologisch spel, waarbij aan het einde van het boek alleen verliezers blijken te zijn.

Na een uitgebreide periode van verleiden en afstoten hebben Jack en Celeste uiteindelijk voor het eerst seks op de parkeerplaats van een fastfoodrestaurant, op de achterbank van de rode Corvette. Een jaar van geheime afspraken en bedrog volgt. Een jaar waarin Celeste steeds egoïstischer en zelfdestructiever wordt, een jaar waarin Jack begint te beseffen dat hij het eigenlijk helemaal niet oké vindt dat zijn lerares hem op deze manier gebruikt.

Het duurt niet lang voordat hun verhouding op allerlei manieren onder druk komt te staan. Jack wordt in eerste instantie verliefd op Celeste en wil hun relatie met de wereld delen. Later groeit zijn afkeer van de docente met de dag, en brengt hij zichzelf en anderen in gevaar in een poging van zijn opgekropte woede af te komen. Celeste heeft naar verloop van tijd niet langer genoeg aan één puber om haar seksueel te bevredigen, en begint risico’s te nemen door ook andere leerlingen te verleiden. De alleenstaande vader van Jack probeert Celeste te versieren. Haar collega-docentes beginnen vermoedens te krijgen. En dan is er nog de man van Celeste, de politieagent, die vraagtekens begint te zetten bij haar frequente afwezigheid thuis.

De Lerares is een intelligent geschreven boek. Dat Celeste een lerares is, geeft de schrijfster de mogelijkheid om veel literaire verwijzingen te maken rond het onderwerp van seks tussen de docent en haar leerlingen. De boeken die Celeste in haar lessen behandelt zijn veelzeggend: Romeo en Julia - de liefde die eigenlijk niet mag bestaan. En The Scarlett Letter - over de dubbele moraal die bestaat tussen mannen en vrouwen die zich promiscue gedragen.

‘Je wordt constant geconfronteerd met grafisch beschreven seks tussen volwassene en kind’

Ongeveer de helft van het boek bestaat uit seks, of Celestes gedachten aan seks. Die scènes zijn smaakvol opgeschreven, steeds vanuit het oogpunt van de lerares. Zij ziet in alles wat puberjongens doen schoonheid en erotiek. Dat heeft als gevolg dat je als lezer constant geconfronteerd wordt met grafisch beschreven seks tussen een volwassene en een kind. Ik heb het boek bij tijd en wijlen dicht willen klappen in de hoop dat het op zou houden.

De Lerares is een moeilijk boek om uit te lezen. Moeilijk vanwege het naderende onheil dat je vanaf pagina één voelt aankomen. Moeilijk vanwege de tot in detail beschreven seks tussen een volwassene en een kind.

Maar vooral moeilijk wanneer ik door mijn mailbox scroll en besef: Celeste, die bestaat echt.

Mogen vrouwen waar mannen om verketterd worden? Een gewaagde poging om een zeer onsympathieke hoofdpersoon neer te zetten, en om de vraag op te werpen of de maatschappij vrouwen laat wegkomen met misdaden waar mannen voor verketterd worden’, schreef Time Magazine over het boek De Lerares. Je kunt het boek vinden bij uitgeverij Meulenhoff. Hier vind je meer informatie over De Lerares