Arjen van der Veen (Leeuwarden, 1974) is kapitein. Hij noemt zichzelf een dwarsdenker. Op school stond hij de helft van de tijd op de gang. Na zijn middelbare school is hij naar Amerika gegaan om aan een conservatorium piano en zang te gaan studeren. Hij is dus eigenlijk bluespianist, singer-songwriter.

In de creativiteit kon hij zijn dwarsigheid kwijt. In de vrijheid vond hij de optimale voorwaarde om zich te ontplooien.

Wie het aandurft, gaat door allerlei barrières heen

Eenmaal terug in Nederland kwam hij via een toeval op zee terecht. Daar ontmoette hij twee mannen die hetzelfde wilden als hij. Met een zeilschip, dat wil zeggen ecologisch verantwoord, vracht vervoeren over de oceanen. Dat doen ze met

Nu is hij al negen keer de wereld rondgeweest, met in het ruim rum, cacao, koffie, olijfolie, wijn. Producten die hier niet verbouwd of geproduceerd kunnen worden. Een rendabel bedrijf.

Je kunt ook aanmonsteren als passagier, dat is een tweede bron van inkomsten. De reis duurt algauw vijf maanden. Wie het aandurft, gaat door allerlei barrières heen. Het is geen plezierreisje. Mensen resetten hun persoonlijkheid, ze moeten zich aanpassen aan de natuur en werken dagelijks hard. Dat maakt het zo leerzaam.

Het schip is een magneet voor mensen die niet in de maatschappij passen, die uitgekotst zijn of anders denken. De Tres Hombres biedt ze een plek, een opleiding, en soms zelfs een toekomst.

Meer lezen?

Podcast: De Rotterdamse haven verandert, maar deze havenarbeider verandert mee Het karakter van Rotterdam als havenstad is razendsnel aan het veranderen. Wat is de plaats van de havenarbeiders, nu robots het werk overnemen? Peter de Beer moet nog vijf jaar tot zijn pensioen, daarna zoekt hij zijn geluk definitief in het bos. Luister de podcast hier terug Podcast: Mieren gaan beter om met catastrofes dan mensen De mier is het meest succesvolle dier op aarde. Kunstenaar Dries Verhoeven houdt de mens met zijn nieuwe theatrale installatie Homo Desperatus een spiegel voor: hij bouwde 44 rampen op schaal na, bevolkt door mieren. Wat kan de mens van de mier leren? Luister de podcast hier terug Hoe oefenen in dankbaarheid ons gezonder, gelukkiger én socialer kan maken Als je altijd streeft naar meer en beter, vergeet je dankbaar te zijn voor wat je al hebt. En dat terwijl onderzoek aantoont dat geluk juist sterk samenhangt met dankbaarheid. Daarom heb ik het Dankboek geschreven: een pleidooi voor dankbaarheid. Lees het verhaal van Ernst-Jan hier terug