Beste,

Inmiddels beschreef ik twee iconische papegaaien. en deze week: Sirocco de kakapo, bekend van zijn sekstape.

De curieuze cult rond de papegaai die bekendstaat om zijn sekstape Ontmoet de kakapo, lifelogger en feestbeest van het eerste uur, die in de moderne wereld nul talent voor overleven heeft. Of toch wel? Lees hier verder over de kakapo’s

En het valt op hoe totaal anders het imago van beide vogels uitpakt voor hun medepapegaai. Waar Sirocco uitnodigt tot doneren aan het Kākāpō Recovery-fonds, is de grijze roodstaart mede dankzij Alex juist heel populair om in huis te halen.

Met als gevolg dat toen ik laatst op YouTube filmpjes van wilde grijze roodstaarten zocht, ik niks vond. Wel zijn er zeeën aan huisdierclipjes. En is er de ‘international parrot trade’:

YouTube
Handel in grijze roodstaarten.

Geen frisse wereld. De eigenaar van de vogelzaak waar ik mijn papegaai kocht – toen: 4Animals – werd niet lang geleden En tv-programma Radar infiltreerde eens bij een van de grootste opvangcentra voor exotische vogels ter wereld – toen: de Nederlandse Opvang Papegaaien – waar duizenden vogels gewoon

Maar goed, n=2. Weet iemand meer?

Zeepaardje zwiert met oorpeuter

Dit beeld maakte van alles los vorige week. Van in The Washington Post tot bespiegelingen door Arjen van Veelen in

Zeepaard en wattenstaaf voor de kust van Indonesië, door Justin Hofman.
Zeepaard en wattenstaaf voor de kust van Indonesië, door Justin Hofman.

Het is de inzending van Justin Hofman voor de Wildlife Photographer of the Year-competitie van 2017. (Zie bij The Guardian, of bekijk er honderd in het Natural History Museum te Londen,

Hofman vertelt The Washington Post dat hij voor de kust van Soembawa zwom – een klein Indonesisch eiland – toen een collega hem op het zeepaardje wees. Hij pakte z’n camera. En op dát moment spoelde een enorme stroom afval door de idylle. (Indonesië is ’s werelds

Hofman proefde het vuil in zijn mond. Hij zag hoe het zeepaardje probeerde niet óók weg te spoelen, door zich aan steeds andere stukjes afval vast te klampen: een een wattenstaafje. Hofmans bloed kookte. Dit moest iedereen zien.

Via de mail vraagt hij of ik jullie wil wijzen op Sea Legacy: een organisatie die zich inzet voor oceaanbehoud via fotografie. Dus hier hun promofilmpje. Superamerikaans, maar prachtig beeld. (Zet anders het geluid uit.)

Vimeo
Sea Legacy over het belang van fotografie voor oceaanbehoud.

Misschien moet ik ook weer maken.

Niet-mensweekagenda

Dus. Wordt het tijd dat papegaai en zeepaardje rechten krijgen?

Filosoof en kunstenaar Eva Meijer denkt van wel. En hoe je dieren dan eventueel een stem geeft in onze democratische rechtsorde, daar op aan de Universiteit van Amsterdam.

Maarten Keulemans van de Volkskrant Meijer stond ook in De Telegraaf. En volgende week maandag ga ook ik hier nog met haar over in gesprek in cultureel centrum De Nieuwe Liefde in Amsterdam – kun je bij zijn.

Zo zijn er wel meer interessante optredens de komende tijd:


do 21 september 20.00 - 22.00, Spui 25, Amsterdam
Ik lees nu een schitterend boek over groot vergeten genie Alexander von Humbuldt, The Invention of Nature door Andrea Wulf. Zijn broer Wilhelm – stichter van de Humboldt-universiteit in Berlijn – was minstens even invloedrijk. Deze voorstelling met aansluitend een debat gaat over beide broers.


ma 25 september 20.00 - 21.30, De Nieuwe Liefde, Amsterdam
Volgens mij ga ik twintig minuten praten met dierfilosoof Eva Meijer en presentator Margreet Reijntjens (bekend van Vroege Vogels), aansluitend op eerst een korte dierinlevingsexercitie door theathermaker Niels Brandaan Cotterink en natuurlijk een verhaal door Meijer.


vrij 29 september 13.00 - 17.30, Madurodam, Den Haag
Onder leiding van Jort Kelder debatteren over ‘klimaatverandering en ons landschap,’ ‘voedselproductie van de toekomst’ en ‘moderne geneeskunde en gezond gedrag’ – en in die laatste categorie belooft het ook over de embryowet en gentherapie te gaan.


za 30 september 22.00 - 03.00, Sociëteit SEXYLAND, Amsterdam
De Correspondent bestaat vier jaar! En collega Machteld Vinkenborg organiseert een feestje. Kom ook!

Tot zover!

¯\_(ツ)_/¯

Tamar

Op de hoogte blijven van m’n avonturen in niet-mensland? Ik schrijf over die andere 99 procent van de wereld: van pluizige pauwspin tot mens-varken-hybride. In deze mail houd ik je geregeld op de hoogte van vragen die ik heb, stukken die ik schreef of mooie wetenschapsverhalen van anderen. Schrijf je hier in voor mijn wekelijkse mail