Wie doet er mee? Wie doet er mee met mijn onderzoek naar de kwetsbaarste laag van de beroepsbevolking die geen loon krijgt naar werken en meestal in de schaduw blijft?

Ik heb het over mensen die betaald werk doen en net wel of net niet kunnen rondkomen. Ik heb het over mensen met onzekere banen, of zzp’ers die slecht worden betaald. Je vindt ze in alle sectoren, in alle leeftijden, in alle delen van het land. Maar ze zijn niet herkenbaar als zodanig.

Ze gaan op in de massa. Sommige onderzoekers omschrijven hen als ‘werkende armen,’ in andere studies heten ze ‘onzekere werkenden.’ Ik noem ze ‘alledaagse helden.’ Omdat ze in mijn ogen elke dag opnieuw een indrukwekkende prestatie verrichten die over het algemeen weinig waardering krijgt. Ze stellen er eer in zelf de kost te verdienen, hoe lastig dat vaak ook is. Wat ze daar allemaal voor moeten doen en hoe ze dat voor elkaar krijgen, daar lopen de meesten niet mee te koop.

Ik wil het komend halfjaar een aantal van die alledaagse helden uitgebreid aan het woord laten. Over wat het betekent als betaald werk geen waarborg meer biedt voor een behoorlijk bestaan. Op die manier hoop ik een beeld te geven van de groep als geheel.

Dat is volgens mij belangrijk omdat dit deel van werkend Nederland de laatste jaren flink groeit en alle reden heeft om onzeker en ontevreden te zijn. Deze groep doet er alles aan het hoofd boven water te houden, tegen de stroming in. Als ze nog meer onder druk komt te staan, dreigt ze buiten de boot te vallen en het vertrouwen in de samenleving te verliezen.

Dat treft in de eerste plaats deze groep, maar raakt ook de rest van de maatschappij.

Wat jullie kunnen doen

Bij mijn onderzoek kan ik de inbreng van jullie, de leden, goed gebruiken.
Allereerst om geschikte gesprekspartners te vinden voor mijn interviews, over het hele land verspreid. De eerste heb ik inmiddels gevonden. Ik nodigde laatst mijn postbode David uit op de koffie. Hij . Hoe hij begon met een vaste baan, en hoe hij nu werkt in onzekerheid en kan hij nauwelijks rondkomen.

Ook kom ik graag in contact met ervaringsdeskundigen onder de leden, mensen die zelf behoren tot de groep van alledaagse helden.

Ik vraag leden en alledaagse helden om over elkaars leven te praten op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid

En ik hoop een aantal leden te kunnen verleiden om in gesprek te gaan met alledaagse helden uit hun omgeving. En om van die ontmoeting verslag te doen.

Niet als amateur-journalist, maar als mens die oprecht geïnteresseerd is in zijn medemensen. De buurvrouw van twee huizen verder. De trouwe krantenbezorger. Die zzp’er uit de sportschool. Ik vraag leden en ‘alledaagse helden’ om over elkaars leven te praten op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid. Het leven van henzelf en de hunnen, dat kennen ze wel zo’n beetje. Het leven van de anderen is grotendeels onbekend terrein.

Hoe je dat dan aanpakt

In gesprek komen met alledaagse helden, hoe pak je dat aan?

Als je een poging wilt wagen om in gesprek te komen met een alledaagse held of heldin, kun je je bij mij melden, graag met naam, woonplaats en leeftijd: dick@decorrespondent.nl.

Ik stuur je dan een document met vrijblijvende aanwijzingen en suggesties.

Onderwerpen die in de handleiding aan bod komen:

 • Hoe een potentiële ‘alledaagse held of heldin’ te benaderen.
 • Hoe kort duidelijk te maken wat je doel is en wat je beweegt.
 • Hoe tot een afspraak voor een gesprek te komen.
 • Thema’s die je kunt aanroeren.
 • Vrijblijvende spelregels voor het gesprek.
 • Mogelijke verslaglegging van het gesprek.
 • Mag informatie worden gebruikt voor publicatie?

Wat je daarvoor terugkrijgt

Waarom zou je meedoen?

 • Om een bijdrage te leveren aan journalistiek onderzoek.
 • Om in gesprek te komen met iemand naar wie je nieuwsgierig bent en die een leven leidt waar jij geen weet van hebt.
 • Voor de ervaring van een avontuurlijke ontmoeting.

Waarom zouden alledaagse helden meedoen?

 • Omdat er eindelijk eens aandacht wordt besteed aan hen en hun lotgenoten.
 • Om zich te laten horen en te laten zien.
 • Omdat ze benieuwd zijn naar hoe mensen in andere groepen leven.
 • Voor de ervaring van een avontuurlijke ontmoeting.
 • Om hun netwerk te vergroten.

Aanmelden kan dus door te mailen naar dick@decorrespondent.nl. Dan stuur ik je een handleiding.

Waag een duik in het diepe en verdiep je in een alledaagse held!

1 op de 7 Nederlanders heeft betaald werk, maar leeft altijd in onzekerheid Het armste deel van werkend Nederland heeft van Troonrede en Miljoenennota vandaag weinig te verwachten. Ik zet die alledaagse helden een halfjaar lang in de schijnwerpers. Jij kunt meedoen. Lees hier meer over de alledaagse helden