Hoe kan het dat we zo weinig leren en weten over zwarte personen in de geschiedenis van Nederland, Europa en de wereld?

Om een inhaalslag te maken, hebben we een selectie van twaalf zwarte historische figuren gemaakt die iedereen zou moeten kennen.

Lees hier welke zwarte sleutelfiguren in elk geschiedenisboek

De twaalf personen komen voor in boeken uit een archief rondom zwart erfgoed dat we zelf oprichtten.

De startcollectie van The Black Archives, een paar duizend boeken, was de privécollectie van socioloog Waldo Heilbron. Volgens Heilbron is de geschiedenis zoals wij die via schoolboeken, culturele instellingen en zelfs straatnamen en standbeelden meekrijgen een ‘(re)constructie van het verleden, die deel is van de nationale identiteit, die op haar beurt weer vaak deel is van het zich afzetten tegen anderen.’

Hierdoor krijgen bepaalde verhalen, bronnen en stemmen een prominente plek in de geschiedenisboeken terwijl andere verhalen, bronnen en stemmen worden weggelaten.

Wil je meer weten over de twaalf zwarte sleutelfiguren die wij verzamelden? De volgende bronnen gebruikten wij (en kun je in The Black Archives komen inzien).

  1. Lees voor meer informatie over Imhotep (27ste eeuw voor Christus), de eerste homo universalis, van Molefi Kete Asante.
  2. Meer over Orunmila (waarschijnlijk rond 1000 na Christus), de ‘Afrikaanse Socrates,’ staat in van Sophie Bosede Oluwole.
  3. Koning Musa (circa 1280 - circa 1335), een van de rijkste mensen die ooit op aarde heeft geleefd, wordt uitgebreid beschreven in van P James Oliver.
  4. Lees voor meer informatie over Boni en Tula (rond 1750-1800), die zich tegen de slavernij verzetten, van Artwell Cain en over Boni
  5. Anton de Kom (1898 – 1945), die streed voor de onafhankelijkheid van Suriname, schreef het bekende boek
  6. Het proefschrift over Sophie Redmond (1907 – 1955), de eerste vrouwelijke dokter van Suriname, heet: van Sylvia Kortram.
  7. Lees voor meer informatie over William Edward Burghardt Du Bois (1868 - 1963), een grondlegger van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, zijn boek
  8. Meer over Ella Baker (1903 – 1986), belangrijke coördinator binnen de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, staat in van Aldon Morris.
  9. Audre Lorde (1934 – 1992), die als een van de eersten schreef over intersectionaliteit, schreef het boek
  10. Ten laatste is er de studie waarin Hermine en Otto Huiswoud (1905-1998 en 1893–1961) aan bod komen:

Dit verhaal is geschreven voor de Maand van de Verzwegen Geschiedenis van De Correspondent en The Black Archives.

Illustraties: Brian Elstak (voor De Correspondent) Illustraties: Brian Elstak (voor De Correspondent) Je leest amper over zwarte sleutelfiguren uit de geschiedenis. Wij verzamelden er twaalf Hoe kan het dat we zo weinig leren over zwarte personen in de geschiedenis van Nederland, Europa en de wereld? Lees het verhaal hier

Eerder in de Maand voor de Verzwegen Geschiedenis:


Waarom we oktober uitroepen tot Maand van de Verzwegen Geschiedenis Wist je dat Brazilië een Nederlandse kolonie was? Om de geschiedenis van meer perspectieven te voorzien, publiceert De Correspondent verhalen die niet of nauwelijks in de schoolboeken staan. Want die geschiedenissen vormen hoe we nu samenleven. Lees het stuk hier Wie bepaalt wat er in de geschiedenisboeken komt? De Correspondent organiseert met The Black Archives de Maand van de Verzwegen Geschiedenis, met daarin verhalen die de geschiedenismethodes nog niet hebben gehaald. In deze explainer: hoe veranderen de lesboeken? Lees het stuk hier