Ook radiozender FunX sluit zich aan bij de Maand van de Verzwegen Geschiedenis

Oktober is door De Correspondent en The Black Archives uitgeroepen tot Maand van de Verzwegen Geschiedenis. Verhalen die een nieuw perspectief geven op de Nederlandse geschiedenis worden alsnog verteld.

Zo schreef slavernij-onderzoeker Karwan Fatah-Black over de vergeten kolonie Brazilië, hoe Nederland daar het slavenhandelsysteem van de Portugezen kopieerde - om dat later in Suriname in te voeren.

En deelden Jessica de Abreu, Mitchell Esajas en Miguel Heilbron van The Black Archives twaalf zwarte sleutelfiguren die in elk geschiedenisboek zouden moeten staan.

Er volgen deze maand nog prangende verhalen van Reggie Baay (over slavernij in Nederlands-Indië), Patricia D. Gomes (over de zogenaamde afschaffing van de slavernij in Suriname) en Ewald Vanvugt (over het belang van opium voor de VOC).

Gisteren mochten Miguel Heilbron en ik in de talkshow Critix vertellen over onze maand. Én lanceerde radiozender FunX een eigen pagina waar luisteraars familiegeschiedenissen kunnen aandragen.

De Correspondent publiceerde ook al een eigen oproep, waar leden al 61 verzwegen geschiedenissen aandroegen. Meer verhalen blijven welkom, we werken aan een vervolg van deze maand!

Luister hier de Critix-uitzending terug Lees hier meer over onze Maand van de Verzwegen Geschiedenis En draag hier verzwegen geschiedenissen aan Hier kunnen luisteraars van FunX geschiedenissen aandragen
Adjunct-uitgever
Andreas Jonkers