Beste,

Mark Rutte stond als de Kleine Kapitein monter aan het roer van de Nooitlek, stampend op de baren van de woelige Noordzee.

Na afloop van het debat over de Regeringsverklaring verklaarde hij dat-ie het fijn had gevonden en zin had in een biertje.

De deur van de kombuis had op een kier gestaan, maar ze hadden nauwelijks water gemaakt. De Norse Heerser van de oppositie was afgedropen. Andere betoverde landrotten had hij lachend van zich afgeschud.

Aardig zijn en weinig toegeven

De minister-president leverde zijn jaarlijks marathonprestatie met zichtbaar plezier. Aan het eind van twee dagen praten had hij één gebaar gemaakt naar de oppositie: de voorgenomen beperking van de groei van de kosten voor wijkverpleging gaat niet door.

Die 100 miljoen verbleekte bij de 1,4 miljard die absoluut moet worden gegund aan buitenlandse bedrijven die nu nog moeten innen voor de Schatkist.

Rutte wilde van geen wijken weten, al is het de eeuwig feitenvrije klaagvijver van het bedrijfsleven. Er wordt veel over beweerd, maar er is weinig bewijs van wat banen oplevert.

De premier vloog langs onderwerpen die tijdens vorige kabinetten heibel hadden opgeleverd. Het migratiebeleid zet alle kaarten op economische vluchtelingen Daarginds houden.

Rutte gleed bijna uit toen hij zijn meest fervente opponent, Jesse Klaver (GroenLinks), verweet maatjes te zijn met de mensensmokkelaars.

Op één punt zaaide hij verwarring door te zeggen dat de zogenaamde Sleepwet, waarover op 21 maart een komt, op 1 januari al in werking treedt.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) had de Kamer net dat het 1 mei wordt, omdat zij niet tijdig een rechterlijke toetsingscommissie benoemd krijgt.

Overigens zegde het kabinet toe de uitslag van het serieus te zullen . Goed fatsoen en staatsrechtelijke logica gebracht als kleine concessie. Politiek niet duur.

De Coalitie

Het was vooral wennen voor de coalitiepartners die uit de oppositie kwamen. Zij trachten een eigen geluid te vinden maar gaven nog weinig zichtbare steun aan de premier. Zwijgen was hun constante.

Het leek nog het makkelijkste te gaan voor CDA-leider Sybrand Buma. Die oefende vrij ontspannen op zijn kritisch-ondersteunende register.

Voor D66-leider Alexander Pechtold leek het lastiger een vorm te vinden. Zeker nu duidelijk was geworden dat de christelijke partijen nogal wat hebben binnengehaald: de wordt niet verkrijgbaar via de huisarts, de regels op de zondagsrust blijven en ook op het gebied van euthanasie en DNA-onderzoek is stilstand afgedwongen.

D66 kreeg ook gefundeerde op zijn meegaande houding op de eerst zo bekritiseerde Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff had succes met zijn nuchter-humoristische eerste betoog. In tweede instantie beperkte hij zich tot een recensie van het debat en lanceerde het woord feitigheden voor feitelijk juist lijkende onzin. Het was een mooie variant op het begrip in 2005 gelanceerd door de Amerikaanse tv-gastheer Stephen Colbert.

De Oppositie

De tirades van Geert Wilders tegen islamisering en dubbele paspoorten vielen plat op de laconieke ‘slappe hap-verhaal’-reactie van de premier. En onverschilligheid van de rest van de Kamer.

Thierry Baudet, de potentiële concurrent van de PVV, kon zijn twee zetels dit keer niet oprekken met bijzondere argumenten of sterke formuleringen.

GroenLinks, SP en PvdA hadden besloten op sociaal-economisch terrein samen op te trekken. Dat werkte, maar met hun 37 zetels vormen zij geen alternatief machtsblok.

De doet verwachten dat het geen blijvende strijdmachine of schaduwregering wordt. Jesse Klaver en Lodewijk Asscher zijn meer geneigd samen te werken en invloed uit te oefenen dan Roemer.

Wat als bijzonder gebaar werd gebracht, de afspraak van klimaatminister Eric Wiebes (VVD), volgende week al met Klaver, is niet meer dan verstandig en opnieuw kostenvrij.

Het klimaatbeleid vereist nog veel werk en onderhandelingen. Het becijferde dat het regeerakkoord zijn eigen doelstellingen lang niet zal halen.

Zorgmarkt

De zorg is het koekoeksjong van de begroting, zei de premier. Het ging er in het debat over de regeringsverklaring nauwelijks over, maar twee stukken in illustreerden deze week dat het hybride stelsel van gereguleerde marktwerking vrij makkelijk zo te manipuleren is dat er wel degelijk forse winsten zijn te behalen.

En ten slotte..

Het Franse actieplatform heeft berekend dat vanaf gisterochtend kwart voor twaalf vrouwen in Europa tot het eind van het jaar voor nop werken.

Zo groot is - bij verder gelijke omstandigheden - de tussen mannen en vrouwen.

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!