Terugkijken: De Maand van de Verzwegen Geschiedenis op AT5!

Amsterdam had in de jaren zeventig wijken, buurten, straten en portieken aangewezen waar Surinaamse Nederlanders niet welkom waren. Hierover schreef ik voor De Correspondent een verhaal. Met een verslaggever van AT5 ging ik deze week langs bij een voormalig pension waar Surinamers - bij gebrek aan beter - terechtkwamen.

Voor de Maand van de Verzwegen Geschiedenis van The Black Archives, FunX en De Correspondent schreef ik over het gemeentebeleid waardoor Surinaamse Nederlanders in zulke slechte omstandigheden kwamen te wonen.

In de jaren zeventig hebben door heel Nederland verschillende vormen van formeel en informeel beleid bestaan om Surinamers en andere etnische minderheden te spreiden en te scheiden.

In 1974 begon de Nederlandse overheid met een nationaal ‘spreidingsbeleid,’ op papier op basis van vrijwilligheid. In Den Haag werd het ‘Centraal Bureau Uitvoering Vestigingsbeleid Rijksgenoten’ opgericht, dat immigranten uit het Surinaamse deel van het koninkrijk zoveel mogelijk over heel Nederland moest verspreiden. De eerste opvang vond hierbij veelal plaats in pensions.

Van 1974 tot en met 1979 werd in Amsterdam een spreidingsbeleid gevoerd. Per portiek mocht niet meer dan één gezin van een ‘etnische minderheid’ wonen. Dit gold zowel voor Surinamers als voor gastarbeiders. Huisvesten van meer dan één gezin per portiek zou kunnen leiden tot overlast, aldus de beleidsstukken.

Maar het gemeentebestuur ging nog verder. In sommige wijken en straten werden Surinamers volledig geweerd.

In 1982 maakte Andre Reeder de film Onderneming Onderdak over pensions in Amsterdam, waar veel Surinaamse Nederlanders noodgedwongen woonden. Kakkerlakken, ratten, gevaarlijke bedrading: de situatie in de overvolle pensions was embarmelijk.

Met Waldy van Geenen van het AT5-programma De Straten
van Amsterdam
nam ik deze week een kijkje bij een pension uit de film, en sprak ik voormalige bewoners. De link naar de hele uitzending, en mijn artikel, vind je hieronder!

Mijn artikel: ‘Niet voor Surinamers.’ Amsterdam sloot complete wijken voor niet-witte Nederlanders AT5: Pension ‘het Hekeltje’
Oprichter The Black Archives
Miguel Heilbron