Beste,

Ik zal er niet omheen draaien - Christian Heidel is een beetje mijn voetbalheld.

‘Christian wie?’, denk je nu misschien. Heidel was tussen 1992 en 2016 technisch directeur bij Mainz 05, en is dat nu bij Schalke 04. Bij beide clubs deed hij een paar moedige dingen (ik er twee jaar geleden over).

Bij Mainz verving hij een klein clubje scouts die de wereld rondreisden op zoek naar talent door twee studenten die in een kantoor eindeloos video’s keken. En hij gaf twee toen nog volslagen onbekende trainers hun eerste baan: Thomas Tuchel en Jürgen Klopp.

Toen hij een jaar later naar Schalke overstapte, had ik verwacht dat hij daar wat gematigder zou opereren, omdat het nu eenmaal moeilijk is om bij zo’n grote club zaken te veranderen.

Maar hij werd eerder extremer: zo stelde hij afgelopen zomer de 31-jarige Domenico Tedesco aan als coach, terwijl die pas drie maanden ervaring had in het profvoetbal.

Het gekke is: wat Heidel zegt is allemaal vrij logisch. Het is niet per se geniaal, het is niet dat je denkt: hoe is het mogelijk? Wat hem zo bijzonder maakt, is dat hij bij een grote club naar dat gezonde verstand handelt.

Overigens: samen met de Duitse taktiekschrijver sprak ik met Tedesco. Ik wil eerst nog een speler spreken voordat ik over dat gesprek schrijf - en dat lukte de afgelopen week steeds niet. Tobias ons gesprek al wel op het blog Spielverlagerung.

In de zeik van Arjen Lubach

We hebben deze week gewerkt aan een filmpje over de Avant Garde Cup.

Het filmpje is kort, zoals je volgende week kunt zien, maar je zult versteld staan van hoeveel werk er bij zoiets komt kijken. Het filmpje heeft Engelse en Duitse onderschriften, om ook in het buitenland enthousiasme op te wekken voor een groter spelregelexperiment.

Wie ook een filmpje maakte naar aanleiding van de Avant Garde Cup: Arjen Lubach.

YouTube
Kijk hier hoe Tex de Wit van Zondag met Lubach ons spelregelexperiment naar een nog hoger niveau tilt.

We worden mild in de zeik genomen, waarmee ik goed kan leven, want er zijn inderdaad belangrijkere dingen om je druk over te maken dan voetbalspelregels, en het is bovendien niet zomaar zeik, maar de zeik van Arjen Lubach, wat niet de minste zeik is.

Verder geldt wat Oscar Wilde schreef in The Picture of Dorian Gray: ‘There is only one thing in life worse than being talked about, and that is not being talked about.’

Leestips

  1. Mauro van de Looij, een jeugdtrainer van PSV met wie ik zo nu en dan praat, en over wie ik binnenkort schrijf, schreef over talentherkenning en -ontwikkeling.
  2. Nico van Yperen, sportpsycholoog, heeft een geweldig blog. Daarop hij deze week over doping, naar aanleiding van een column van Jacques Brinkman in de Telegraaf.
  3. De reacties in Nederland op de uitschakeling voor EK en WK waren eigenlijk best gelaten. In Italië hebben ze iets meer gevoel voor drama. HET EINDE en DE APOCALYPS en dat soort koppen. Tim Parks erover in The New Yorker.
  4. Ook uit The New Yorker: over de sportopvoeding van slalomskiër Mikaela Shiffrin en haar twijfels nu de Olympische Spelen naderen.
  5. Vorig jaar ik over Loran Vrielink, een jonge voetbaltrainer die tactiekbijles geeft aan profvoetballers. De Volkskrant deze week over hem. Het gaat goed met Vrielink - hij werkt intussen samen met international Stefan de Vrij.
  6. Trainer Marcelo Bielsa, ‘El Loco’, is deze week bij het Franse Lille op non-actief gezet, wat dat ook precies betekent. De bezeten vernieuwer slaagde niet in Lille. Statsbomb deed dat te verklaren (enkele dagen voordat hij non-actief werd.
  7. Tyler Cowen is een econoom maar daar heeft hij geen last van, en jij en ik ook niet. Hij is altijd erg onderhoudend over welk onderwerp hij dan ook maar praat en hij praat over nogal uiteenlopende onderwerpen met uiteenlopende mensen in zijn eigen interviewserie with Longform had met hem. Inzicht in dit gesprek: de huidige generatie twintigers heeft minder seks dan de generatie ervoor.
  8. De Los Angeles Dodgers haalden in juli de Japanse pitcher Yu Darvish - een van de beste pitchers ter wereld - naar de club. De wedstrijd waarvoor hij naar Los Angeles was gehaald, de laatste wedstrijd van de World Series, de finale van het honkbalseizoen, verloor hij. Hij had er veel spijt van. Sports Illustrated hem erover.
  9. Dol op verhalen over wielrenners, wielerploegen, doping, ingenieuze manieren om doping te verdonkeremanen, en het schijnbare gejok erover? Dan is een aanrader.
Vaker een mail ontvangen? Ik schrijf over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Regelmatig lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief