Beste,

Een podcast over dementie maken is een beetje als zwanger zijn. Zo stel ik mij dat tenminste voor. Je ziet opeens overal podcasts voorbijkomen over precies dat thema.

Gelukkig is het ei bijna gelegd: op 26 december verschijnt de dementiepodcast van radiomaker Romanee Rodriguez, stagiair Yelena Schmitz en mij.

Die Tweede Kerstdag leek ons wel een goed moment. Terwijl je luistert, kun je andere dingen doen: warme chocolademelk drinken, fietsen, badderen, door een woonboulevard struinen, je omkleden, puzzelen, een drie gangendiner koken, de kerstboom op- of aftuigen of gewoon met een dekentje op de bank liggen.

Tot die tijd: drie podcasts over dementie die de moeite waard zijn.

Verliefd op Bob, een serie over Alzheimer en een jeugdliefde

Luister zeker de Bob van VPRO Dorst. Bob is niet de hoofdpersoon, maar de man waar het hart van Elisa (84) vol van is. Sinds ze dementie heeft, praat ze graag en veel over hem. Bob blijkt haar jeugdliefde, met wie ze niet mocht omgaan van haar vader.

Drie radiomakers, Nele Eekhout, Mirke Kist en Siona Houthuys, zoeken uit wie toch die Bob is. En wat er klopt van de soms warrige verhalen over hem. Dat wordt een ingewikkelde zoektocht, die leidt langs archieven, familieleden en plekken waar Elisa over vertelt.

Mijn favoriete fragment zit in deel drie van de podcast, waarin Douwe Draaisma, hoogleraar psychologie en specialist in het menselijk geheugen, prachtig uitlegt wat er gebeurt met geheugenverlies door dementie:

‘Je kunt het leven beschouwen als een stapel papier. Ieder vel dat wordt beschreven komt op het vorige vel te liggen. Zo heb je een hele stapel beschreven vellen. Wat er gebeurt bij dementie, is dat het ene na het andere vel wegwaait in de wind, totdat alleen de onderste, oudste vellen overblijven.’

Een handboek voor dementie

Er zijn ook podcasts vóór mensen met dementie. Die staan op het kanaal van de Britse Alzheimer’s Society en duren elk hooguit 5 minuten. Fijn als luisteren makkelijker gaat dan lezen, maar als te lang luisteren ook weer lastig is.

van de Britse Alzheimerorganisatie staan een dementiehandboek-voor-beginners en voorgelezen artikelen waarin mensen met dementie vertellen hoe ze positief hebben leren omgaan met de hersenziekte.

Ook voor wie de wereld van mensen met dementie wil leren begrijpen, is deze podcast dus heel interessant.

Wat als je Alzheimer kunt wegflikkeren?

van Radiolab is een van de opvallendste producties over dementie ooit (en heb ik weleens eerder getipt).

Een wetenschapper van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) vertelt hoe blootstelling aan bepaalde lichtpulsen er bij muizen voor zorgt dat de eiwitten die Alzheimer veroorzaken tijdelijk uit het brein verdwijnen.

De hoop is natuurlijk dat dit voor mensen ook kan. Volgens de MIT-onderzoeker nemen die schadelijke eiwitten ook bij menselijke Alzheimer-patiënten af als ze worden blootgesteld aan flikkerend licht. Dat licht moet dan flikkeren op een specifieke frequentie.

Na het verschijnen van deze podcast zijn er ook artikelen over dit verbazingwekkende onderwerp geweest in en in wetenschappelijk vakblad Onlangs publiceerde The Scientist van de wetenschapper in kwestie.

Meer mooie podcasts:

Hartelijk groetend,

Heiba

Wil je per mail op de hoogte blijven van de stukken die ik publiceer? Momenteel onderzoek ik hoe het is om te leven met dementie, met hulp van vijftien mensen met dementie die mij bijpraten via hun spraakdagboek. Klik hier voor de wekelijkse mail van de correspondent Oud worden