Beste,

Europa gaat altijd door. Nederland heeft in het begin meegebouwd, om daarna decennia lang de grootste van de kleintjes te spelen, leunend op Groot-Brittannië om Frankrijk en Duitsland op afstand te houden.

Met de naderende Brexit en meer en grotere landen erbij is het dringend tijd voor een eerlijk nationaal gesprek. Over noodzaak en nadelen van de EU, en vooral over de beste strategie voorwaarts.

Democratischer euro?

De Franse president Emmanuel Macron heeft sinds zijn verkiezing gepleit voor van de eurozone. Een Europese minister van financiën (tevens lid van de Europese Commissie) en een apart parlement voor de Europese munt behoorden tot zijn voorstellen.

Duitsland kan nog niet echt reageren zonder nieuwe coalitie. Nu de SPD weer in het spel is, staat in de Berlijnse gesprekken de vraag centraal hoe het verder moet met de EU. SPD-leider Martin Schulz mikt op Dat gaat de CDU en Angela Merkel veel te ver, maar zij wil Macron wel tegemoet komen.

Volgens Franse bronnen zou Parijs beseffen dat, mede na de negatieve reactie in het Nederlandse regeerakkoord, die euro-hervorming niet snel gaat lukken. Daarom hoopt Parijs de vaart erin te krijgen.

Het Europese bankentoezicht schiet intussen drastisch tekort. Voorzitters van Europese waaronder de Nederlandse, vroegen aandacht voor een nijpend

Nederland en de EU

Den Haag haalde donderdag een Europees succesje binnen in de personele sfeer. Hans Vijlbrief, topambtenaar bij Financiën, werd informeel aangewezen als de ambtelijke spil in het web van de

Daarom kon Jeroen Dijsselbloem niet langer voorzitter van de eurogroep blijven. De regering in Den Haag wil geen vaste voorzitter en mikte op de plek van full-time oliemannetje achter de schermen. Dat is gelukt.

Handig, nuttig, goed gespeeld. Nu nog een volwassen standpuntbepaling over de grotere vragen over de toekomst van Nederland in de Europese Unie.

Intussen belangrijk om met Luuk van Middelaar meer aandacht te besteden aan de industriële soevereiniteit van Nederland. Is het een goed idee dat , chip-afsplitsing van Philips, in Amerikaanse handen komt?

Intussen op het Binnenhof

Deze week werden de begrotingen van Volksgezondheid en Financiën in het parlement behandeld. De vrolijke bewindslieden van VWS hadden geld voor ouderenzorg en veel goede bedoelingen.

Bij Financiën was, niet voor het eerst, de staatssecretaris de bewindsperesoon met het slechte nieuws: de Belastingdienst heeft door organisatorische problemen en ict-kwalen fikse opgelopen bij het afhandelen van de schenk- en erfbelasting.

De minister van Financiën, Wopke Hoekstra, was vrij laconiek over de voorgenomen van de dividendbelasting. Hij gaf toe dat hij de maatregel ‘verdedigbaar’ vindt maar weinig stelligs over het effect kan zeggen.

Nieuwspoort-rapporteur Carin Gaemers had nog een boodschap voor de Haagse politiek: u heeft het vertrouwen in oplossingen voor problemen verloren.

De vrouw die met Hugo Borst de toestanden in de verpleeghuizen landelijk onder de aandacht bracht, merkte in een reeks van gesprekken op dat ook niet geïnteresseerd zijn in oorzaken.

Hoe het met Nederland gaat

Het Sociaal en Cultureel Planbureau beschreef in haar een portret van een minder boos en ontevreden volk dan de laatste tijd gebruikelijk is geworden.

NRC-economie-columnist Maarten Schinkel liet zijn licht schijnen over het tijdperk van de Boze Gewone Nederlander. Dat lijkt voorbij te zijn, en de blijheid daarover lijkt groot. Is die blijheid terecht? Kapitaal blijft winnen van arbeid.

Wie in dit land met jeugdzorg te maken heeft, krijgt zelden het gevoel dat alles beter gaat. In een diepgravend onderzoek van voor De Groene wordt beschreven hoe de decentralisatie van de jeugdzorg heeft geleid tot chaos en wachtlijsten.

En ten slotte..

Jan Terlouw steekt nog maar eens een touwtje uit de brievenbus van Nederland. In een breed interview laat de oud-minister en D66-leider zien hoe je wijs oud kan worden. Niet cynisch, wel met mate verontwaardigd over


Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!