Beste,

Personeelsselectie is in de Nederlandse politiek meestal niet zo’n sterk punt. Na het bij elkaar zwoegen van een regeerakkoord worden meestal snel nog even wat mensen gebeld om het uit te voeren.

Wat dat betreft heeft het kabinet Rutte III voorlopig nog geen verborgen gebreken vertoond. Afgezien van een oude rond de minister van Justitie.

De Tweede Kamer beleefde deze week wel een paar momenten om medeleden te bevragen over de zuiverheid van hun oordeel.

Wie neemt wie de maat?

Eerst was er Geert Wilders’ aanstelling van een PVV-lijsttrekker voor de raadsverkiezingen in Rotterdam. Die bleek zich dusdanig thuis te voelen bij extreemrechtse Holocaust-ontkenners dat Wilders hem na een dag al

Toen kwam het de PVV-leider goed uit dat D66-voorman Pechtold vragen moest over een apartement dat hem werd geschonken door een Canadese vriend, voormalig diplomaat.

Kamervoorzitter Arib schreef op verzoek van Wilders een waarin zij uitlegt dat het Kamerbestuur de leden niet aan de tand kan voelen over de zuiverheid van schenkingen.

Er waren ook vraagtekens rond de nieuwe Kamerleden (VVD) en (PvdA).

Baudet borrelt met Alt-right

En dan was er de leider van Forum voor Democratie. Thierry Baudet had de wind in de zeilen in de en door zijn uitverkiezing door het Opiniepanel van EenVandaag tot

Iedereen mag zich melden voor dat panel. De redactie kneedt de reacties zodat zij representatief worden voor een aantal factoren zoals leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Kamerverkiezingen van 2017.

Dat neemt niet weg dat het onzinverkiezingen zijn, omdat iedereen wat anders kan denken bij het uitbrengen van een stem. Is het een beoordeling van belofte en talent, of bereikte resultaten, of een

Een dag later publiceerde De Correspondent een onderzoeksartikel over Baudet. Het beschreef hoe de FvD-leider Het stuk documenteerde hoe die ontmoeting paste in het beeld van Baudets eerdere uitspraken en activiteiten.

Plaatsvervangend hoofdredacteur Maurits Martijn legde vrijdag nog eens uit waarom dat relevant is. En dus geen heksenjacht.

Zo mag iedereen de kerstdagen besteden aan z’n eigen zuiverheid. Kan de Kamer volgend jaar weer de regering controleren.

Laatste losse eindjes

Op en rond het Binnenhof werden een paar laatste eindjes aan elkaar geknoopt. Zo werd de begroting van het Koninklijk Huis zonder morren goedgekeurd. D66 ageert niet meer voor door de Oranjes, tot verdriet van de SP.

De gaf de regering groen licht om de wet op het correctief referendum af te schaffen. Weliswaar met een paar standjes: ze moet beter waarom het zo nodig was, en waarom het niet was op te lossen door de bestaande wet te verbeteren.

Maar een referendum over de afschaffing van het referendum, dat komt er niet. De Raad stemde ermee in die mogelijkheid af te kappen.

De Eerste Kamer verzette zich mét coalitiepartij D66 tegen geplande bezuinigingen op

Lelystad vliegt nog niet

Vliegveld Lelystad is een hete aardappel die de nieuwe minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft geërfd. De Nationale stelde vast dat burgers niet serieus zijn genomen.

Het kabinet wil wel doorgaan met de plannen om van Schiphol naar de polder te verplaatsen. Er zijn ook die wijzen op de kansen voor werk, waar Lelystad niet genoeg van heeft.

De vorige minister van vliegzaken, Melanie Schultz-Van Haegen, weerlegde het hardnekkige gerucht dat zij de topvrouw van Schiphol wordt. Zij gaat een van de C&A-familie Brenninkmeijer leiden.

Elders in Europa

Catalonië stemde krap voor onafhankelijkheid. Het is de regering in Madrid niet gelukt zijn gelijk in de te halen.

De Europese Commissie heeft een uitgevoerd tegen Polen. Daar nam het parlement wetten aan die ontslag en benoeming van rechters een politieke zaak maken. De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht staat op het spel.

In Londen verloor premier Theresa May haar rechterhand in haar regering, Damien Green. De minister had porno op een dienstcomputer. Hij ontkent dat, maar moest toch

Green was de man die de afstandelijke premier en haar Conservatieve Lagerhuisleden voor zover mogelijk op één lijn hield. Het in toom houden van voor- en tegenstanders van een harde wordt weer lastiger.

Wie een goed overzicht zoekt van wat zoal in Europese kranten aan politieke berichten verschijnt, kan zich op Eurotopics.

Republikeinen verwennen zichzelf

In het Amerikaanse Congres is samenwerking tussen partijen al een tijd niet meer vertoond. Zelfs onderling hadden de Republikeinen moeite het eens te worden over wat dan ook. Maar deze week lukte het een conservatieve droom te realiseren: belastingverlaging voor bedrijven en en een essentieel onderdeel van Obama’s zorgwet te slopen.

Rijke campagnedonoren verdienen er goed aan. President Trump en diverse rijke Congresleden ook. De middenklasse amper of niet. Het Amerikaanse tekort zal sterk oplopen. een van mijn facoriete Amerikaanse columnisten, spreekt van kiezersbedrog.

En verder..

Collega Jesse Frederik hield een prachtige Als de PvdA nog verder uitgelegd wilde krijgen wat er mis is gegaan, dan hoeven ze nu niet verder te zoeken.

P.S. De volgende politieke weekbrief verschijnt in januari.

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!