Beste,

Ik ben voor een verhaal over scouting bezig met het onderzoeken van groupthink, het fenomeen waarbij groepen mensen collectief tot slechte beslissingen komen. Omdat ze het, kort gezegd, te veel met elkaar eens zijn en kritiek niet meer absorberen.

Daarvoor lees ik papers, gedeeltes uit boeken en luister ik naar podcasts met kenners. Een van die kenners is een wetenschapper die al decennia bezig is met waarop groepen mensen beslissingen nemen en voorspellingen doen.

Tetlock is behalve denker ook doener - zo begeleidde hij enkele in het doen van voorspellingen van buitenlandspolitieke gebeurtenissen, in opdracht van waarover hij een boek schreef,

Hij is een geweldige prater, die allerlei nerdy grapjes maakt, zoals als hij het over mensen heeft die denken dat ze patronen zien in de uitkomsten van het rouletterad (die er uiteraard niet echt zijn).

Spending a lot of time modeling randomness,’ grapt is a good way of not becoming a superforecaster.

Weet je zelf wat van groupthink? Of heb je tips? Ik hoor het graag.

Hoe een transfer in zijn werk gaat

Over de megatransfers van Virgil van Dijk en Phil Coutinho verschijnen al maanden allerlei stukken, maar over de veel talrijkere kleine transfers lees je nauwelijks wat.

Terwijl ze in een bepaald opzicht veel boeiender zijn, want voor de meeste spelers staat er bij een transfer veel op het spel.

Ze zijn bijvoorbeeld nog lang niet financieel onafhankelijk, en een verkeerde keuze kan ingrijpende gevolgen hebben.

YouTube

Kijk hier de reportage van TV3 over de transfer van Emiliano Marcondes.

Een reportage van de Deense zender TV3 brengt goed in beeld hoe een speler zo’n relatief gewone transfer beleeft. Ik publiceerde er woensdag over, maar kijk vooral de reportage zelf.

Ken jij een documentaire, artikel of boek in deze sfeer? Ik hoor ik het graag.

Lees-, kijk-, luistertips

 1. Ik ga ze niet bewust naar een voetbalclub sturen, maar Sander Donkers van Vrij Nederland waarom ik hoop dat mijn dochters gaan voetballen.
 2. Brendan Rodgers hoe hij vier jaar geleden met Liverpool Arsenal versloeg.
 3. Data, video, en visualisaties maken over de snelste spelers in de American Football-competitie NFL zeer de moeite.
 4. Xavi - Barcelona’s briljante voormalige middenvelder die nu reclame maakt voor Qatars WK - gaf aan El Pais. Het gaat 8 pagina’s lang in de Spaanse Volkskrant over voetbaltactiek. (Stel je voor!) Op Twitter zijn diverse vertalingen en snippers te vinden,
 5. Andries Jonker in VI interessante dingen over de jeugdopleiding in Nederland.
 6. In Engeland was vorige week een documentaire over jeugdvoetbal op tv, No Hunger in Paradise, naar het gelijknamige boek van journalist Michael Calvin. Ik heb dat boek nog niet gelezen, vooral omdat ik Calvins vorig boek over scouts matig vond. Deze documentaire trok in Engeland volop wat de film in zekere zin al tot een succes maakt, want er wordt vrij weinig over jeugdvoetbal geschreven en gesproken. Toch vind ik de film niet geweldig: hij stipt veel problemen aan, maar gaat nauwelijks de diepte in over het waarom, wat ik voor een film met een dergelijk budget jammer vind.
 7. Christie Aschwanden op FiveThirtyEight het lifestyleboek van sterquarterback Tom Brady. Brady raadt in het boek voortdurend de peperdure producten van - jawel - zijn eigen merk aan.
 8. Pepijn Lijnders had bij een van zijn eerste sessies als trainer van NEC een microfoontje op. Daarna hij de training met een verslaggever van NEC TV.
 9. Joel Embiid, basketballer van de Philadelphia 76’ers, doet nog maar twee dingen op en rond het basketbalveld: spelen en herstellen. Van trainen komt niks terecht. Sports Illustrated Embiids dagelijke medische routine in detail.
 10. Humo een interview van The Times met mijn jeugdheld Boris Becker, met wie het niet zo heel goed gaat, alleen lijkt hij dat zelf niet zo in te zien
 11. Simon Kuper schreef Bovenaan zijn lijst: Kopenhagen en Amsterdam. (Ik denk dat mijn woonplaats Utrecht nog kindvriendelijker is.) Goede herinnering dat Nederland in veel opzichten een best wel geslaagd land is. (En ja, er is nog veel te doen etc.)
 12. Het essay van George Orwell is voor veel Engelstalige schrijvers een leidraad bij het schrijven, ook voor mij. (Ik studeerde Engels, vandaar.) Maar zijn Orwells regels eigenlijk wel zinnig? The Economist schreef er twee jaar geleden alweer over, en gaf er een verbeterde versie van.
 13. Schrijver Michael Lewis over zijn carrièrekeuzes aan schrijver Mike Lewis.

Elke week een mail ontvangen? Elke week schrijf ik over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Elke week lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn wekelijkse mail